2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2022-re elkészülhet a világ legnagyobb és egyben a legolcsóbb napelemfarmja

2022 közepére, az Egyesült Arab Emírségekben helyezhetik üzembe a világ legnagyobb és egyben legolcsóbb napelemfarmját, az Al Dhafrát. A gigászi létesítmény 160 ezer háztartást láthat majd el tiszta energiával. 

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosának villamosenergia-ellátásáért felelős vállalata, az Abu Dhabi Power Corporation bejelentette: megépítik a világ legnagyobb napalemfarmját, ami egyúttal a legolcsóbb is lesz.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor

a 2 GW kapacitású napelemfarm megépítése kilowattóránként 1,35 centbe, vagyis alig 4,3 forintba kerül majd.

Az új telepnek köszönhetően mintegy 160 ezer háztartást tudnak megújuló enrgiaforrásból származó elektromos árammal ellátni.

Noor Abu Dhabi Fotó: EWEC

A Greentech Media beszámolója szerint az Egyesült Arab Emírségek azért is tud ennyire jó befektetés-teljesítmény arány mellett napelemfarmot építeni, mert az országban rengeteget süt a nap, nem mellesleg pedig hatalmas, kihasználatlan  földterület található.

Az Emirátusoknak nem ez lesz az egyetlen ilyen létesítménye: 2019 nyarán kapcsolták be a Noor Abu Dhabit, ami a világ jelenlegi legnagyobb, egybefüggő napelemfarmja. Ezzel 1 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, ami olyan, mintha 200 ezer autó eltűnne az utakról.

Neked ajánljuk
Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam