2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A megújuló energia lesz a világjárvány nyertese?

A megújuló energia az egyetlen olyan energiaforrás, amely kibírja a koronavírus-járvánnyal együtt járó, hetven éve nem tapasztalt energiaválságot – derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) jelentéséből.

Az IEA szerint a koronavírus-járvány miatt hétszer nagyobb a visszaesés a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet esetében, mint amekkora csökkenést a 2008-as globális pénzügyi válság idején mértek.

Mint kiderült, a mostani a legjelentősebb keresletcsökkenés a második világháború kiváltotta, több évtizeden át tartó alacsony olaj-, gáz- és szénfogyasztás óta, miközben a megújuló energiaforrások iránti kereslet növekszik.

A megújulók arányának folyamatos emelkedése a fosszilis tüzelőanyagok keresletcsökkenésével együtt azt jelenti, hogy

a tiszta energia idén az eddigi legnagyobb részét adja a globális energiarendszernek, ami segíthet mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátás évtizedek óta tartó növekedését.

Fatih Birol, az IEA vezérigazgatója elmondta, hogy a legjelentősebb tüzelőanyagok iránt csökken a kereslet. Egyedül a megújuló erőforrások tartják magukat a korábban sosem tapasztalt alacsony áramfelhasználás idején.

A megújuló energiák felhasználásának növekedése idén várhatóan eléri az 5 százalékot. Elemzők szerint év végére a világ teljes áramfelhasználásának 30 százalékát adhatja a tiszta energia.

Forrás: Freepik

Ez a növekvő igény arra sarkallhatja a fosszilis tüzelőanyagot előállító vállalatokat, hogy termelésük egyre nagyobb részét állítsák át tiszta energiára, ugyanakkor Birol szerint a kormányoknak is ösztönözniük kell ezt a folyamatot.

„Még mindig túl korai lenne meghatározni, hogy milyen hosszú távú hatása lesz a mostani változásnak” – tette hozzá Birol.

A koronavírus-járvány olyan válságot okozott a fosszilis tüzelőanyagok piacán, ami az olajárak rendkívüli összeomlásához vezetett, és az USA történetében először negatív tartományba fordult nem sokkal korábban.

Az IEA a világ valamennyi országa minden egyes energiaszektorának adatait felhasználva elemezte a koronavírus-járvány globális energiarendszerre kifejtett hatását. Ebből az derült ki, hogy a világ energiafelhasználása 6 százalékkal csökken ebben évben, ami annyi,

mintha a világ harmadik legnagyobb fogyasztójának számító India teljes energiaigénye eltűnne,

vagy mintha egyszerre kiesne Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság teljes energiafogyasztása.

A várható háromezer milliárd tonnás szén-dioxid-csökkenés nagyobb, mint a második világháború óta minden pénzügyi válság által kiváltott csökkenés összesen.

Neked ajánljuk
Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Tiszta áramot tölthet, aki MOL Plugee töltőt választ Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam