Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közösségi napelempark épülhet hazánkban

Közösségi napelempark létrehozásán dolgozik a Danubia Energia. Mint kiderült, a főként háztartási és ipari méretű napelemes rendszerek telepítésével foglalkozó cég az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik pályázata alapján dolgozza ki a koncepcióját.

Egy közösségi napelempark legnagyobb előnye, hogy azok is termelhetnének napelemmel áramot, akik a saját ingatlanjukra nem telepíthetnek.

Lényegében egy nagyobb szabad területre telepített egybefüggő kiserőműről van szó, amelynek a tulajdonosai a részesedésüknek megfelelő arányban levonhatják a villanyszámlájukból a megtermelt áramot.

„Ez nem különbözik attól, mintha a saját házuk tetejére telepítettek volna napelemes rendszert, de nem kell törődniük a kivitelezés minőségével, a karbantartással és tisztítással, sőt élvezhetik a beruházás és a fenntartás során a méretgazdaságosságból fakadó előnyöket”– írta a Napos.hu

Fotó: Unsplash

A cég egy kérdőívet is összeállított a „leendő tulajdonosok, a közösség jövőbeni tagjai” számára, hogy valóban a felhasználói igényekre szabhassák a rendszert. 

Mint kiderült, az eredeti pályázati felhívást az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatala tette közzé, méghozzá Energiaközösségek kialakítását és működését támogató mintaprojekt megvalósítása címmel, 2020-3.1.4-ZFR-EKM kódszámon. Ezen a pályázaton indulna el a Danubia Energia mint naperőmű-fejlesztő. 

Neked ajánljuk
Látta már a világ megújulóenergia-térképét? Óriási napelempark épül az Egyesült Államokban A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) „A városban élő emberek földönkívüliekké váltak” – Kiállás az amazonasi őslakosok mellett (képgalériával)
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam