2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már Albániának is lesz úszó naperőműve

Albánia is elkötelezett a megújuló energiaforrások mellett, ezért olyan projekteket valósítana meg a közeljövőben, melyek az egész világ számára példaértékűek lehetnek – a többi között ilyen az úszó naperőmű ötlete is.

Albánia a közelmúltban megállapodást kötött az Ocean Sun norvég, megújuló energia területén tevékenykedő vállalattal a Banja víztározó vízfelszínén történő naperőmű megépítésére. A tervezett naperőmű 4 db, egyenként 500 kW-os panelcsoportból épül fel, így összteljesítménye 2 MW lesz. Az építmény egyik különlegessége, hogy egy ugyancsak norvég vállalat (Statkraft) által épített

vízerőmű gátja mögött építik fel, ezzel pedig maximálisan kihasználják a terület megújulóenergia-potenciálját.

A vízerőmű 2017-ben kezdte meg működését 73 MW-os kapacitással. A vízenergia területén is folytatódik a fejlesztés, mert egy újabb gátrendszerrel a vízerőmű-teljesítményt további 183 MW-tal lehetne növelni. 

Fotó: alternativenegia.hu

A vízi napelempark kísérleti jelleggel épül. Amennyiben a mért eredmények megfelelők, akkor elképzelhető, hogy a technológiát más országokban is alkalmazzák majd. Az viszont már az előzetes vizsgálatok során is bebizonyosodott, hogy a vízre fektetett napelemekre kedvezően hat a nedves közeg, a vízhűtésnek köszönhetően ugyanis nagyjából 15 százalékkal hatékonyabban működnek a panelek, mint a háztetőre szerelt társaik. További nagy előnye az úszó napelemes rendszereknek például az is, hogy a vízfelületen bárhová elszállíthatók. Az albánok pedig igen büszkék lehetnek teljesítményükre, ami nemcsak saját fejlődésük szempontjából, hanem világszinten is kirívó.

A Földön eddig összesen csak 4 országnak sikerült az energiatermelésben a megújulók részarányát 98 százalékra emelni – és ezzel kiszorítani az energiamixben a fosszilis energiahordozókat.

Neked ajánljuk
A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC+ első osztályú kocsiját Budapesten Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam