2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mélyponton a szén iránti kereslet

Hetvenöt éve nem volt ilyen alacsony a szén iránti kereslet, mint most. Ez az energiahordozó már egyébként is jó ideje visszaszorulóban van, a koronavírus-járvány azonban felgyorsította ezt a folyamatot.

Az elektromos energia előállítására használt széntüzelésű erőművek Európa több országában is eltűnőben vannak, mivel ma már egyre kevésbé nyereséges az energiatermelésnek ez a módja. A világjárvány az elmúlt időszakban ráerősített erre a folyamatra – hívja fel a figyelmet a mining.com.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tanulmányában azt prognosztizálja, hogy

a globális szénkereslet 8 százalékkal csökkenhet.

 A világ legnagyobb szénfelhasználójának számító Kína 5 százalékkal kevesebb szenet fog felhasználni, annak ellenére, hogy már enyhítettek a gazdaság leállítását elrendelő intézkedéseken. Európában, ahol több ország is sorra szabadul meg a szénerőművektől, 20 százalékos csökkenést valószínűsít az IEA, az Egyesült Államokban pedig 25 százalékosat.

Fotó: Flickr

Az elmúlt két hétben Ausztriában és Svédországban is bezárták az utolsó széntüzelésű erőművet, amivel csatlakoztak Albániához, a Balti-államokhoz, Belgiumhoz és Norvégiához, ahol az elektromos áram előállítása már 100 százalékban szén nélkül valósul meg.

Az Egyesült Királyság nemrégiben új rekordot állított fel, amikor bejelentették, hogy már 20 napja nem használtak fel szenet az energiatermeléshez, 2025-re pedig végképp száműzni szeretnék ezt az energiahordozót. Németországban ezt 2038-ra valósítják meg.

Neked ajánljuk
Az IEA szerint 2021-ben globálisan emelkedhet a szén iránti kereslet Az IEA szerint 2021-ben globálisan emelkedhet a szén iránti kereslet Így segíti a független színházi dolgozókat Gergye Krisztián A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam