2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mélyponton a szén iránti kereslet

Hetvenöt éve nem volt ilyen alacsony a szén iránti kereslet, mint most. Ez az energiahordozó már egyébként is jó ideje visszaszorulóban van, a koronavírus-járvány azonban felgyorsította ezt a folyamatot.

Az elektromos energia előállítására használt széntüzelésű erőművek Európa több országában is eltűnőben vannak, mivel ma már egyre kevésbé nyereséges az energiatermelésnek ez a módja. A világjárvány az elmúlt időszakban ráerősített erre a folyamatra – hívja fel a figyelmet a mining.com.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tanulmányában azt prognosztizálja, hogy

a globális szénkereslet 8 százalékkal csökkenhet.

 A világ legnagyobb szénfelhasználójának számító Kína 5 százalékkal kevesebb szenet fog felhasználni, annak ellenére, hogy már enyhítettek a gazdaság leállítását elrendelő intézkedéseken. Európában, ahol több ország is sorra szabadul meg a szénerőművektől, 20 százalékos csökkenést valószínűsít az IEA, az Egyesült Államokban pedig 25 százalékosat.

Fotó: Flickr

Az elmúlt két hétben Ausztriában és Svédországban is bezárták az utolsó széntüzelésű erőművet, amivel csatlakoztak Albániához, a Balti-államokhoz, Belgiumhoz és Norvégiához, ahol az elektromos áram előállítása már 100 százalékban szén nélkül valósul meg.

Az Egyesült Királyság nemrégiben új rekordot állított fel, amikor bejelentették, hogy már 20 napja nem használtak fel szenet az energiatermeléshez, 2025-re pedig végképp száműzni szeretnék ezt az energiahordozót. Németországban ezt 2038-ra valósítják meg.

Neked ajánljuk
Nem csillapodik a fejlődő országok energiaéhsége Németország törvényt hozott a szénalapú energiatermelés leállításáról Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Halló, itt a napelemes mobiltelefon!
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam