2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mélyponton a szén iránti kereslet

Hetvenöt éve nem volt ilyen alacsony a szén iránti kereslet, mint most. Ez az energiahordozó már egyébként is jó ideje visszaszorulóban van, a koronavírus-járvány azonban felgyorsította ezt a folyamatot.

Az elektromos energia előállítására használt széntüzelésű erőművek Európa több országában is eltűnőben vannak, mivel ma már egyre kevésbé nyereséges az energiatermelésnek ez a módja. A világjárvány az elmúlt időszakban ráerősített erre a folyamatra – hívja fel a figyelmet a mining.com.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) tanulmányában azt prognosztizálja, hogy

a globális szénkereslet 8 százalékkal csökkenhet.

 A világ legnagyobb szénfelhasználójának számító Kína 5 százalékkal kevesebb szenet fog felhasználni, annak ellenére, hogy már enyhítettek a gazdaság leállítását elrendelő intézkedéseken. Európában, ahol több ország is sorra szabadul meg a szénerőművektől, 20 százalékos csökkenést valószínűsít az IEA, az Egyesült Államokban pedig 25 százalékosat.

Fotó: Flickr

Az elmúlt két hétben Ausztriában és Svédországban is bezárták az utolsó széntüzelésű erőművet, amivel csatlakoztak Albániához, a Balti-államokhoz, Belgiumhoz és Norvégiához, ahol az elektromos áram előállítása már 100 százalékban szén nélkül valósul meg.

Az Egyesült Királyság nemrégiben új rekordot állított fel, amikor bejelentették, hogy már 20 napja nem használtak fel szenet az energiatermeléshez, 2025-re pedig végképp száműzni szeretnék ezt az energiahordozót. Németországban ezt 2038-ra valósítják meg.

Neked ajánljuk
Portugália bezárta utolsó szénerőművét COP26: Végül is mi lesz a szénerőművekkel? Áder János: a globális cselekvés nemzetállami tettekkel válhat eredményessé Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam