2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ifjabb Chikán Attila: az energetikai forradalom még csak most következik

Robbanásszerű változás előtt áll az energetikai ipar, amit most látunk a megújulókkal, az csak a kezdet – mondta az InfoRádióban az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója. Ifj. Chikán Attila sok más mellett arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány új megvilágításba helyezte a megújulóenergia-termelést.

Most látszott az, mennyire jó, hogy olyan nap- és szélerőműveink vannak, amelyek gyakorlatilag alig igényelnek emberi közreműködést, és semmiképpen nem fizikailag azokon a telephelyeken, ahol vannak. Bármilyen meredeken vagy rosszul alakulhatott volna ez a járványügyi helyzet, ezek az erőművek akkor is emberi közreműködés nélkül tudnak termelni – hívta fel a figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában ifjabb Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója.

A járvány kitörése előtt bemutatott kormányzati környezetvédelmi, fenntartható fejlődési és energetikai tervekkel kapcsolatban a szakember kifejtette, hogy Magyarországon sokkal nagyobb a megújuló energiás potenciál, mint amennyit ma tényszerűen mutatunk.

„Az, hogy ez éppen most történik, nem teljesen meglepő, mert elsősorban a naperőművek robbanásszerű fejlődésen mentek át az elmúlt néhány évben.
Sokkal jobb a hatásfokuk, ami azt jelenti, hogy ugyanakkora területen sokkal több villamosenergiát tudunk velük termelni, és sokkal alacsonyabb az áruk ” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, aki szerint a mostani naperőművek sokkal jobbak, mint néhány éve voltak. Mint mondta, erre reagált a magyar energiastratégia és a kormány, és ezért van ez az ambiciózus zöldenergia-fejlesztés.

Fotó: Shutterstock

A vezérigazgató arról is szólt, hogy a kormányzati irányváltásban vélhetően az is közrejátszott, hogy nagyon sok erőmű elöregedőben van, és több erőművi kapacitás is kieshet  a következő egy-két évtizedben; a hiányzó vagy a szükséges új fejlesztések egy részét pedig már érdemes lehet megújulóval pótolni.

  • A szakemberrel készült teljes interjút itt lehet meghallgatni. 
Neked ajánljuk
Olcsón és egyszerűen: szélenergiával a felmelegedés ellen Nőtt itthon a zöldáram aránya, de még több kellene Négyszázötvenen futottak egy jó ügyért Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam