2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdekességek a napenergiáról

A napenergia felhasználása néhány évtizede sokak számára futurisztikus elképzelés volt, mára azonban már nemzetgazdasági és globális szinten is meghatározza az energiakutatást, az alapvető energia-előállítást és a klímaváltozás elleni harcot. 

A napenergia több mint pusztán az energiapiac legújabb szereplője. A napból származó erő azzal az ígérettel kecsegtet, hogy unokáink jövőjét már egy tiszta, korlátlanul rendelkezésre álló, megújuló energiaforrással biztosíthatjuk. Ehhez nemcsak a döntéshozóknak és a tudósoknak, hanem a mindennapok emberének is érdemes megismernie a napot és a belőle származó energiát. 

Mi is az a napenergia? 

A napenergia atomfúzió útján keletkezik, amelynek alapja a hidrogén héliummá történő átalakulása, ami a legközelebbi csillag magjában zajlik. Ennek eredményeként óriási mennyiségű energia szabadul fel, és nagy sebességgel terjed a Naprendszerben, a Földet például 8 perc alatt érik el az első napsugarak.

Fotó: Shutterstock

Kérdések és válaszok

Mégis mennyi energiát hagyunk veszni? Mivel tudnánk összehasonlítani? Ha összeadnánk, hogy mennyi napenergiát nyel el az atmoszféra, az óceánok és a földfelszín évente, akkor 3 850 000 EJ (ExaJoule) energiát kapnánk.

Ez egyenlő a világ jelenlegi energiafogyasztásának a nyolcezerszeresével. 

Élen a napenergiában

A világ több pontján a helyi energiapolitika szerves részét teszi ki a napenergia. Népességarányosan Németországban a legnagyobb az egy főre jutó megtermelt napenergia, ezt követi Ausztrália és Japán. Ha azonban a teljes kapacitást vesszük a rangsor alapjául, akkor a globális napenergia 26 százalékát termelő Kína áll a dobogó legfelső fokán. 

Fotó: Shutterstock

Mennyi napenergiára lenne szükség?

Ahhoz, hogy az összes szén- és atomerőművet tiszta energiával pótolhassuk, elég lenne 495 805 négyzetkilométernyi szabad földterület beépítése napelemekkel, amely megközelítőleg megegyezik Spanyolország vagy Türkmenisztán területével.

  • A teljes cikket a forrásra kattintva lehet elolvasni.
Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Mennyire tiszta valójában a napenergia? Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: promenad.hu
Vissza
Hírfolyam