2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A májusi nap még több tiszta energiát ér

A napelemeket az évszakok, napszakok váltakozásával, illetve a nap beesési szögének alakulásával más-más hőbehatás éri. A májusi időjárás például igen optimális a panelek hatékonyságát illetően. 

A napelemek alapvetően a sötét színárnyalatuk miatt rendkívül jó hőelnyelő képességgel rendelkeznek, ezért hajlamosak a felmelegedésre. Emiatt több cég kombinált napelemeket is fejleszt, melyek az elektromos áram előállítása mellett alkalmasak a bennük áramló folyadékok (olaj, víz) felmelegítésére és azok további hasznosítására. Ugyanakkor a legtöbb hagyományos napelem a saját hőmérsékletének növekedésével nem gazdálkodik hatékonyan, sőt bizonyos esetekben a rendszerre nézve a folyamatnak kifejezetten negatív hatása van. 

Kevesen tudják, hogy a napelemek igen érzékenyen reagálnak a hőmérséklet-változásra. Laboratóriumi körülmények között egy napelempanelre 1000 W/m2 besugárzás érkezik, 1,5-ös légköri tisztaság és 25 °C cellahőmérséklet mellett. Mindez azt jelenti, hogy a napelemen a gyártók által feltüntetett névleges teljesítmény akkor érhető el, ha ezek a tényezők adottak.

A nyári napsütésben a napelempanelek hőmérséklete elérheti akár a 60-70 °C-ot is.

Fotó: Shutterstuck

Téli napsütések során a napelemek hőelnyelő tulajdonsága segíti hozzá a paneleket ahhoz, hogy hóborításuktól megszabaduljanak. Az optimális üzemi hőmérséklettől való eltéréskor a panelek 1 °C-os változással nagyjából 0,4 százaléknyi teljesítménycsökkenést produkálnak. A panelek tehát egy bizonyos hőmérséklet-tartományban hozzák a gyártók által meghatározotthoz közeli értékeket, míg túl magas hőmérsékleten ettől jóval alacsonyabb hatásfokon működnek. Sok más mellett ez okozhatja, hogy az adott méretű napaelemes rendszer által megtermelt energia eltér a tervezettől. Ezek alapján levonható az a következtetés, hogy a hűvösebb időszaki léghőmérséklet és a szikrázó napsütés párosával érhető el a legnagyobb teljesítményleadás a napelemeken.

Neked ajánljuk
Lendületesen halad Magyarország a naperőművi kapacitás bővítésében Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok Kibocsátás-csökkentés és felkészülés a vízhiányra – Itt a Budapesti Klímastratégia Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben A tüzelőanyagok elfüstölését is száműznék a reklámblokkokból
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam