2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit

Az elmúlt öt évben egyre nagyobb sikereket ért el a napenergia az USA-ban. A hatalmas iparági fejlődést azonban ott is blokkolta a koronavírus-járvány: a napelemes energiatermelő rendszerek telepítésének piacát mélyebben érinti a válság, mint amekkora a zuhanás az USA gazdasági átlagában.

A SEIA (Solar Energy Industries Association) jelentése szerint az idei évnek negyedmillió dolgozóval vágott neki a szektor. A vírushelyzet okozta gazdasági válság mára 65 ezer munkahelyet szüntetett meg a napelemiparban.

Az amerikai napenergia-ipari szövetség idei tervei szerint az első félév végére már 300 000 amerikai dolgozott volna a napelemek telepítésén USA-szerte, de már most 188 000 ez a létszám, és a kilátások egyelőre nem túl biztatóak.

Az állami vagy szövetségi járványügyi rendeletek, korlátozások csak átmeneti bosszúságot és új munkaszervezési feladatokat jelentettek volna a kivitelezőknek – a válság mélyebb következményei viszont a piacukat tették teljesen bizonytalanná. 

Fotó: Shutterstock

A Wood Mackenzie szerint

az USA nagyobb napelem-beruházásai éves szinten várhatóan körülbelül 15 százalékkal esnek vissza, de a lakossági, kisvállalati szektorban az 50 százalékot is elérheti a piac csökkenése.

Ez hatalmas visszaesés ahhoz képest, hogy 2019-ben még 2018-hoz viszonyítva 23 százalékkal nőtt a telepített napelem-kapacitás az országban.

Fotó: Shutterstock

A válság leginkább a kisebb cégeket fenyegeti. A Tesla napelemüzletága, a Sunrun és a Sunpower nagyobb rendelésállománya és tőkeereje, a Tesla esetében diverzifikált portfóliója jobban tudja kezelni a visszaesést, mint az egy lábon álló, kisebb megrendelésekre szerződött kisvállalkozások.

Neked ajánljuk
Szociális naperőműparkot helyeztek üzembe Tiszabőn Spanyolországban napenergiával kereskedhetnek a háztartások Ázsiai óriás lódarazsak fészkére találtak az Egyesült Államokban Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre Olvasnivalóval könnyíti a járványhelyzetet két könyvkiadó
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam