2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus beárnyékolta az USA napelemeit

Az elmúlt öt évben egyre nagyobb sikereket ért el a napenergia az USA-ban. A hatalmas iparági fejlődést azonban ott is blokkolta a koronavírus-járvány: a napelemes energiatermelő rendszerek telepítésének piacát mélyebben érinti a válság, mint amekkora a zuhanás az USA gazdasági átlagában.

A SEIA (Solar Energy Industries Association) jelentése szerint az idei évnek negyedmillió dolgozóval vágott neki a szektor. A vírushelyzet okozta gazdasági válság mára 65 ezer munkahelyet szüntetett meg a napelemiparban.

Az amerikai napenergia-ipari szövetség idei tervei szerint az első félév végére már 300 000 amerikai dolgozott volna a napelemek telepítésén USA-szerte, de már most 188 000 ez a létszám, és a kilátások egyelőre nem túl biztatóak.

Az állami vagy szövetségi járványügyi rendeletek, korlátozások csak átmeneti bosszúságot és új munkaszervezési feladatokat jelentettek volna a kivitelezőknek – a válság mélyebb következményei viszont a piacukat tették teljesen bizonytalanná. 

Fotó: Shutterstock

A Wood Mackenzie szerint

az USA nagyobb napelem-beruházásai éves szinten várhatóan körülbelül 15 százalékkal esnek vissza, de a lakossági, kisvállalati szektorban az 50 százalékot is elérheti a piac csökkenése.

Ez hatalmas visszaesés ahhoz képest, hogy 2019-ben még 2018-hoz viszonyítva 23 százalékkal nőtt a telepített napelem-kapacitás az országban.

Fotó: Shutterstock

A válság leginkább a kisebb cégeket fenyegeti. A Tesla napelemüzletága, a Sunrun és a Sunpower nagyobb rendelésállománya és tőkeereje, a Tesla esetében diverzifikált portfóliója jobban tudja kezelni a visszaesést, mint az egy lábon álló, kisebb megrendelésekre szerződött kisvállalkozások.

Neked ajánljuk
Lendületesen halad Magyarország a naperőművi kapacitás bővítésében Nyártól már korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet támogatást igényelni Az Egyesült Államok hadserege többet szennyez, mint 100 kisebb ország Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam