2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Létavértesen milliókat spórolhatnak a geotermikus energiának köszönhetően

Mélyből feltörő meleg vízzel fűtik a jövőben a létavértesi intézményeket, a kútfúrások javában tartanak. A geotermikus energiának köszönhetően a város nemcsak a szén-dioxid-kibocsátását csökkentheti, de évente mintegy 40 millió forintot is megspórolhat. 

Tavaly szeptemberben helyezték el a geotermikus energia hasznosításához szükséges beruházás alapkövét a létavértesi Arany János Általános iskola udvarán. A kivitelezőnek hat hónap alatt egy 1200 méter mély kutat kell fúrnia, ahonnan 60-80 fokos vizet hoznak a felszínre. Egy másik kutat is készítenek, mégpedig a használt víz visszasajtolására, illetve egy 2,5 kilométer hosszú csőhálózatot is kiépítenek.

A tervek szerint 10 létavértesi közintézményt látnak majd el geotermikus energiával– ezzel évente 40 milliós költséget spórolhat meg a város.

Világszerte nagy sikere van a geotermikus energiának  Fotó: Shutterstock

„A munkálatok jól haladnak, a fúrók a termálkútnál 1297,5 méteres mélységben elérték az előirányzott talpmélységet. A termelőkút befejezése után a berendezés áttelepül a Debreceni utcára, a visszasajtolást szolgáló kút fúrásához. Az intézmények fűtési rendszereit már átalakították a termálvíz fogadására, és elkészült a hőközpontok jó része. A távfelügyelet kialakításához a kazánházakban internetkapcsolatot építenek ki. Utolsó fázisként felépül a termelői kút gépháza, megtörténik annak bekerítése” – tájékoztatta a haon.hu-t Menyhárt Károly polgármester.

Neked ajánljuk
Elkezdődött a geotermikus energia évtizede? Zöldfordulat Skóciában Németországban geotermikus energiával állítanának elő akkumulátorokat Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: haon.hu
Vissza
Hírfolyam