2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemes motiváció Olaszországban

Az olasz kormány 110 százalékra növelte az épületek felújítására és az energiahatékonyság növelésére vonatkozó adókedvezményt – ebbe beletartozhatnak a tárolással kiegészített, tetőn elhelyezett napelemes rendszerek is. 

Az új intézkedés része az Újraindítási rendeletnek (Relaunch Decree), egyúttal a koronavírus-járványra adott válasz az olasz gazdaság újraélesztésére.

Mint kiderült, az olasz hatóságok a 110 százalékos adókedvezményt három típusú felújítási projekt esetén alkalmazzák, beleértve az épületek szigetelését, a több lakásból álló apartmanházak hűtési és fűtési rendszereinek cseréjét és a különálló családi házak hűtési és fűtési rendszereinek cseréjét. Az összes többi felújításhoz kapcsolódó napelemes projekt 50 százalékos adókedvezményre jogosult.

Fotó: Shutterstock

A háztulajdonosoknak három lehetőségük nyílik az ökobónusz biztosítására: adókedvezmény érvényesítése útján a következő öt év során; az adóból levonható kedvezmények telepítőknek és termékbeszállítóknak történő átutalása révén; és kiszámlázott árkedvezmények segítségével. Ha csak az első lehetőséggel élnek, akkor a háztulajdonosoknak meg kell előlegezniük a beruházás költségeit, míg a két másik lehetőség esetében nincs szükség kezdeti ráfordításra.

Az olasz kormány kilowattonként 2400 euróban maximalizálta a telepített fotovoltaikus rendszerek árát, és kilowattóránként 1000 euróban a tárolórendszerekét.

Ez azt jelenti, hogy azok a háztulajdonosok, akik hajlandóak kiváló minőségű építési projektek megépítésére, további ráfordításokkal szembesülhetnek – különösen a tárolás terén.

Fotó: Shutterstock

Az összes napelemes rendszer vagy szolár plusz tárolási rendszer esetében, amelyet a 110 százalékos adókedvezménnyel telepítettek, engedélyezik a plusz energia hálózatba juttatását. Az energiatöbbletek az olasz energiahivatal, a Gestore dei Servizi Energetici (GSE) részére kerülnek ingyenesen átadásra.

„A szektor számára az Újraindítási rendelet természetesen hatalmas lehetőség a fotovoltaikus eszközöknek az olasz háztartások háztetején történő gyarapításához” – emelte ki Paolo Rocco Viscontini, az olasz napelemszövetség, az Italia Solare elnöke.

Neked ajánljuk
Újabb naperőműveket épített az MVM Árzuhanás várhat a napelemekre? Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam