2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jó napot, Norvégia!

A megújuló energia rohamtempóban hódítja meg a környezettudatos országokat. Norvégia például 51 MW napelemet telepített tavaly. A norvég Solenergiklyngen által közzétett adatok szerint ezzel 2019 végére az ország elérte a 120 MW kapacitást.

Norvégia az elmúlt évben 51 MW napelem-kapacitással bővült, ebből 20 MW szigetüzemű rendszereket képviselt. Az ország 2018-ban 23,5 MW napenergia-kapacitást telepített, egy évvel korábban 18, míg 2016-ban11 MW-ot.

A kereskedelmi és ipari létesítmények 60 százalékát tették ki a tavalyi növekedésnek, míg a lakóépületeken elhelyezett rendszerek a 35 százalékát.

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt három év során telepített állománynak szinte teljes egészét a Plusskundeordningen – Plus Customer – program részeként telepítették, amely 2017 elején lépett érvénybe. A most bevezetett egy nettó elszámolásos rendszer, amely gondoskodik a legfeljebb 100 kW kapacitású rendszerekkel megtermelt többletenergia energiaszolgáltatók általi megvásárlásáról.

A kibocsátás csökkentésével foglalkozó norvég közigazgatási szerv, az Enova biztosította a hátteret a fotovoltaikus rendszerek megvásárlásának és telepítésének költségei alapján járó 25 százalékos kedvezményekhez.

Neked ajánljuk
Zöldítésbe fogott a világ legnagyobb szénipari vállalata? Iparági szereplők összefogása az európai napelemiparért Tudta, hogy Kína lett a megújuló energiaforrások Szaúd-Arábiája? Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam