2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU-ban az áram több mint fele klímabarát volt tavaly

Az Európai Unió tagállamai egységesen arra törekednek, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ennek köszönhetően tavaly a szén-dioxid-mentes energiatermelés megközelítette a 60 százalékot.

Az Európai Unió 28 tagállamában a karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya 2019-ben 57 százalék volt.

A legnagyobb karbonsemleges villamosenergia-forrás a nukleáris energia volt: a tisztán termelt áram 49 százaléka származott atomerőművekből.

A teljes villamosenergia-termelésből a nukleáris energia 28 százalékkal vette ki a részét. Érdekesség, hogy az atomerőművet üzemeltető Magyarország a nukleáris villamosenergia-termelést nem alkalmazó Dániával közel azonos szinten teljesített a karbonsemlegesség arányát illetően. 

Fotó: Shutterstock

Tavaly a hazánkban megtermelt villamos energia 56 százaléka karbonmentes forrásból származott, melynek 90 százalékát a Paksi Atomerőmű állította elő. Idén áprilisban a karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya egyes időszakokban megközelítette a 85 százalékot, míg a teljes hónapot vizsgálva ez az arány 70,6 százalék volt.

Az unió tagállamai közül Németországban van a legtöbb szél- és napenergia-kapacitás, ám az időjárásfüggő energiahordozók ingadozó termelése miatt nagyon gyakran fosszilis erőművek gondoskodnak az ellátás folyamatosságáról. Az EU 28 tagállamát az egy megawattóra villamos energia megtermeléséhez tartozó CO2-kibocsátás alapján tavaly Németország a 8. helyet érte el, míg Franciaország Svédországgal holtversenyben a lista végén foglal helyet. 

Neked ajánljuk
Az IEA szerint 2021-ben globálisan emelkedhet a szén iránti kereslet 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása Magasan túlteljesítheti klímavédelmi célját az unió Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: paks.hu
Vissza
Hírfolyam