2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb biozüemanyagot előállító finomító épül Magyarországon

Fejlett bioüzemanyagot előállító finomítót épít a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári telephelyén a cég hároméves, 150 millió eurós beruházási programjának részeként. A kivitelezési munkálatok nyáron kezdődhetnek. 

Az üzemben megtermelt bioüzemanyag várhatóan elegendő lesz ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az Európai Unió megújuló energia irányelvében meghatározott, a fejlett vagy maradék anyagokból előállított bioüzemanyagokra vonatkozó előírásait a következő néhány évben.

Fotó: Shutterstock

Az ír ClonBio Group Limited tulajdonában lévő Pannonia Bio 2012 óta gyárt  biotermékeket Dunaföldváron; 2019-ben 1,2 millió tonna hazai kukorica feldolgozásával 500 millió liternél több etanolt, 300 ezer tonnát meghaladó mennyiségű, GMO-mentes, magas fehérjetartalmú állati takarmányt és mintegy 10 ezer tonna kukoricaolajat állított elő. A társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: 

 a 2019 és 2021 közötti beruházási programban energiahatékonysági fejlesztéseket is megvalósít a meglévő üzemegységein, amitől 0,8 petajoule energia megtakarítását várják.

Mint írták, ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy Magyarország teljesítse a kitűzött energiahatékonyság-javítási céljainak 10 százalékát.

Fotó: Shutterstock

Beszámoltak arról, hogy a napenergia-iparágban végrehajtott befektetéseknek köszönhetően 2020 végére legalább 35 megawatt kapacitású, működő naperőmű lesz a Pannonia Bio tulajdonában. A Pannonia Bio leányvállalata, a Pannonia Solar Zrt. 2019 óta folyamatosan bővíti portfólióját naperőművekkel az ország különböző pontjain; jelenleg több mint 40 projekt van a cég tulajdonában, melyeknek körülbelül egyharmada már működik.

Neked ajánljuk
A BASF és az RWE közösen fejleszt szélerőműprojektet az Északi-tengeren Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás Egy Föld (rövidfilm) Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam