2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriási előnyei vannak a napkéménynek

Hűt, fűt, biztonságos és energiatakarékos – a többi között ilyen előnyei vannak annak a napkéménynek, amelyet az RMIT Egyetem kutatói terveztek. A különleges, napenergiával működő találmánynak akár komoly szerepe is lehet a jövőben.

A napkémény napenergiával működő passzív fűtési és hűtési technológia, ami alulértékelt és kevéssé fejlesztett – ám az RMIT Egyetem és Kingston város együttműködési projektje ez utóbbiak megcáfolását tűzte ki célul. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma (U.S. Department of Energy) úgy becsülte, hogy a világ energiaforrásainak 19 százalékát fűtésre, szellőzésre és hűtésre használjuk fel.

A napkémények akár 50 százalékkal is csökkenthetik a felhasznált energia mennyiségét,

és az RMIT által fejlesztett konkrét projekt maximalizálja a friss levegővel történő szellőztetést, és tűz esetén a füst eltávolítását is.

A napkémény Fotó: RMIT University

„Kutatóink igazolták, hogy a napkémények hatalmas előnyöket hordoznak mind az emberek biztonsága, mind a környezet szempontjából” – véli dr. Long Shi, aki az Ausztrál Kutatói Tanács DECRA alapítványi ösztöndíjasa az RMIT-en, és azt is kifejtette, hogy reméli, a kutatás kettős funkcióra vonatkozó megállapításai világszerte több beruházást és napkéményfejlesztést fognak inspirálni.

Kingston város tanácsa például a korai szakaszban jelentkező befektetők egyike.

életeket menthet

Az RMIT modellezése szerint a napkémény meghosszabbítja az épületből történő biztonságos menekülés idejét, a körülbelül tíz percről több mint 14 percre. 

Tűz esetén a napkémény beszívja a füstöt, ugyanúgy, ahogy a forró levegőt, így a látótávolság kedvezőbb marad, a hőmérséklet és a szén-monoxid-szint alacsonyabb marad.

Neked ajánljuk
Bécs leszámol a földgázzal Zöld mérföldkő: 15 percig 100 százalékban tiszta energiával üzemelt Kalifornia A „csodaanyag” forradalmasíthatja a napenergiát Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam