2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az árversenyt is megnyerheti a napenergia

Az új napelem- és szélenergiafarmok hamarosan olcsóbbak lesznek, mint a szénerőművek, ami számos ország számára komoly gazdaságélénkítési lehetőséget jelent a járvány után – állítja az International Renewable Energy Agency.

A maximum 1200 gigawattos kapacitással működő szénerőművek hamarosan drágábbak lehetnek, mint az új, nagy teljesítményű napelemfarmok – írja jelentésében az International Renewable Energy Agency (IRENA). A szervezet szerint ez komoly gazdaságélénkítési lehetőséget jelenthet az országok számára, illetve megkönnyíti a fosszilis tüzelőanyagok leépítését.

Az IRENA vezetője, Francesco La Camera kiemelte, fordulóponthoz jutott a globális energiaátállás. Hozzátette,

a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állás során a megújuló energiák a növekedés gerincét képezhetik.

Fotó: Shutterstock

Ha a magas költségekkel futó, 500 gigawattos szénerőműveket lecserélnék megújuló forrásokra, az nagyjából 1,8 gigatonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. Ez a teljes 2019-es kibocsátás 5 százalékának felel meg – ezzel az IRENA szerint több milliárd dollárt spórolhatnának a fogyasztók is.

Fotó: Shutterstock

A szervezet arra számít, hogy a megújuló energiaforrások telepítésének költsége jövőre is csökkenni fog, ha pedig ez a trend folytatódik, akkor a megújulók idővel teljesen kiszoríthatják majd a szenet a piacról.

Neked ajánljuk
Rekordot döntött a hazai napenergia-termelés A jelenleginél is fontosabb szerepet kap a tengeri szélenergia Nagy-Britanniában A svédek megújuló erőművé alakítják otthonaikat Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam