2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az árversenyt is megnyerheti a napenergia

Az új napelem- és szélenergiafarmok hamarosan olcsóbbak lesznek, mint a szénerőművek, ami számos ország számára komoly gazdaságélénkítési lehetőséget jelent a járvány után – állítja az International Renewable Energy Agency.

A maximum 1200 gigawattos kapacitással működő szénerőművek hamarosan drágábbak lehetnek, mint az új, nagy teljesítményű napelemfarmok – írja jelentésében az International Renewable Energy Agency (IRENA). A szervezet szerint ez komoly gazdaságélénkítési lehetőséget jelenthet az országok számára, illetve megkönnyíti a fosszilis tüzelőanyagok leépítését.

Az IRENA vezetője, Francesco La Camera kiemelte, fordulóponthoz jutott a globális energiaátállás. Hozzátette,

a koronavírus-járvány utáni gazdasági talpra állás során a megújuló energiák a növekedés gerincét képezhetik.

Fotó: Shutterstock

Ha a magas költségekkel futó, 500 gigawattos szénerőműveket lecserélnék megújuló forrásokra, az nagyjából 1,8 gigatonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. Ez a teljes 2019-es kibocsátás 5 százalékának felel meg – ezzel az IRENA szerint több milliárd dollárt spórolhatnának a fogyasztók is.

Fotó: Shutterstock

A szervezet arra számít, hogy a megújuló energiaforrások telepítésének költsége jövőre is csökkenni fog, ha pedig ez a trend folytatódik, akkor a megújulók idővel teljesen kiszoríthatják majd a szenet a piacról.

Neked ajánljuk
Szívesen spórolnának napenergia segítségével a magyarok Miért nem használjuk ki jobban a szélenergiában rejlő lehetőségeket? A szén-dioxid nemcsak szennyező, hanem alapanyag is lehet Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam