2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos szerepe lehet a budapesti geotermikus energiának

A főváros területén kiaknázható és hasznosítható geotermikus energia a közeljövőben igen jelentős szerepet vállalhat Budapest távhőellátásában – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) gondozásában megjelent Geotermikus Budapest című kiadványban. 

A geotermikus energia alkalmazásával rendkívül hatékonyan és alacsony költségráfordítással megoldható a CO2-kibocsátás csökkentése. Ugyanakkor a hőenergia jellegéből következik, hogy csak korlátozott mértékben szállítható, hasznosítása helyhez kötött. Nagy szerepe van ezért a helyi adottságok vizsgálatának, a területfejlesztéssel együtt optimalizált tervezésnek. A MEKH kiadványa ezt kívánja elősegíteni a fővárosi geotermikus hasznosítási lehetőségek bemutatásával.

Budapest és a környező települések geotermikus adottságai kiválók, ezért a város tiszta és olcsó hőenergiához juthat. 

Fotó: Shutterstock

A főváros területén kiaknázható és hasznosítható geotermikus energia – hasonlóan több hazai nagyváros példájához – a közeljövőben igen jelentős szerepet vállalhat a főváros távhőellátásában – írja a MEKH.

Fotó: Shutterstock

A Geotermikus Budapest című kiadvány nemcsak a nagyobb befektetést és komolyabb előkészületet igénylő termálvizes fűtőrendszerekről szól, hanem a magáncélú, lakossági, vállalati és önkormányzati szféra számára is könnyen elérhető geotermikus hasznosítási módokat is ismerteti. A kötet részletesen tárgyalja a főváros energiaigényét és -ellátását, illetve földtani felépítését és hidrogeológiáját. Bemutatja egyebek mellett a meglévő termálkutakat, de kitér a földhőszivattyúzás helyzetére, lehetőségeire is. Mindezeken túl javaslatokat is megfogalmaz a fővárosi geotermikus fejlesztési terv kialakítására.

Neked ajánljuk
Földgáztüzelésű erőművekre szükség lesz az időjárásfüggő megújulók rendszerbe illesztéséhez Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket A hidrogénre alapozná az otthonok fűtését az Egyesült Királyság Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: mekh.hu
Vissza
Hírfolyam