2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az USA óriásit zöldülhetne – ha akarna

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az elmúlt években olyan szinten csökkent a szél-, nap- és akkumulátoros energia költsége, hogy az USA akár 15 éven belül 90 százalékban zöldárammal láthatná el a háztartásokat.

„Meg akartuk nézni, hogy milyen gyorsan tudnánk lecserélni a létező, szennyező áramtermelést olyan szénsemleges alternatívára, amellyel a villanyszámlákon szereplő összeg sem emelkedne. Nem számítottam arra, hogy 2035-re ez 90 százalékban megvalósulhat” – fogalmazott Sonia Aggarwal, a tanulmányt szakmailag ellenőrző energiaszakértő.

A nemzetközi megújulóenergia-ügynökség (IRENA) jelentése szerint az elmúlt 10 évben a háztartási napenergia ára 82 százalékkal, míg a szárazföldi szélenergia ára 39 százalékkal csökkent. 

Fotó: Shutterstock

Aggarwal úgy véli, hogy sokan arra számítottak, hogy az árcsökkenés idővel megáll egy szinten, ehelyett az történt, amit a számítógépes csipek világában a Moore-törvény jellemez: „folyamatos költségcsökkenést tapasztaltunk.”

A nemrég megjelent tanulmány rámutat arra, hogy az Egyesült Államok a 2030-as évre 70 százalékban tudna megújuló energiaforrásokból származó áramot szolgáltatni, ezzel 18 százalékkal csökkentve a káros kibocsátásokat.

Fotó: Shutterstock

Ha 2035-re sikerülne a 90 százalékos célt elérni (a maradék 10 százalékot földgázzal pótolnák, amennyiben a megújulók időszakosan nem termelnének elég áramot), azzal már 27 százalékkal lenne csökkenthető a kibocsátás,

végül 2045-re lehetne elérni, hogy a teljes villamosenergia-hálózatot megújulókból lássák el.

Fotó: Shutterstock

Ha kizárólag piaci alapon történne a folyamat, a megújulók akár már éveken belül költséghatékonyabbá válhatnak a szénerőműveknél, de a tanulmány szerint a szövetségi politikának kell közbelépnie, hogy ez minél előbb megvalósulhasson. Ha a fent vázolt, 2045-ig tartó ütemtervet sikerülne elfogadtatni, az Aggarwal szerint „jelzésértékű lenne a piac számára, és biztosítaná, hogy az érintett ágazatok, az államok és a közművek tisztában legyenek a zöldforrásokra váltás menetével”.

A szakértők szerint a megújulók nagyobb arányú hálózatra kapcsolása akár abban a pillanatban elkezdődhet, amikor a kormány úgy dönt, hogy a koronavírus-válságból való kilábalás elősegítése érdekében nagy infrastruktúra-beruházásokba kezd.

Neked ajánljuk
Az IEA szerint 2021-ben globálisan emelkedhet a szén iránti kereslet Így működnek az izlandi geotermikus erőművek Mi történt az amerikai folyókkal? Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: quibit.hu
Vissza
Hírfolyam