2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hoppá! Gömbösítették a napelemet

Mindig van új a nap alatt – főleg a napelemek piacán. Ezúttal szaúdi tudósok jöttek rá arra, hogy a napelemcellák gömbszerű kialakításban sokkal hatékonyabban működhetnek, fotovoltaikus áramtermelő egységeket létrehozva. 

A jelenleg létező prototípus egy, a pingponglabdánál valamivel nagyobb kék gömb, ami paradox módon kicsit szögletes.

A szoláris szimulátorlámpával végzett beltéri kísérletek azt mutatták, hogy

a találmánnyal 15–100 százalékkal nagyobb kimenő teljesítményt lehet elérni, mint egy ugyanakkora felülettel rendelkező lapos napelemmel.

Fotó: Nazek El-Atab/KAUST

A produktivitást jelentősen befolyásolta, hogy a fényt a napelem felé visszaverő anyagok milyen adottsággal rendelkeztek.

A szaúdi King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) szakemberei monokristályos szilíciumból készült napelemcellákból állították össze a szerkezetet, méghozzá részben azért, hogy ha a kialakítás rentábilisnak bizonyul, könnyebben foghassanak hozzá a fejlesztésük ipari léptékű előállításához.

Neked ajánljuk
A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Napenergiával működhet a pécsi Hullámfürdő is 100 Coop üzlet működhet napenergiával A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: gyartastrend.hu
Vissza
Hírfolyam