2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldfordulat Skóciában

Egy évtized elteltével Skócia tengerpartjai újra megnyílnak a szélenergiához kapcsolódó beruházások előtt. Ez elsősorban új, tengeri szélfarmok létrehozását jelenti, melyhez a skót kormányzat kilencmilliárd eurós keretet biztosítana. 

A skót tengerpartok és tengermélyek kezelése, hasznosításuknak kérdései, a skót monarchia birtokait és más javait felügyelő Crown Estate Scotlandhez tartoznak. John Robrtson, a szervezet energetikai és infrastrukturális fejlesztésekért felelős vezetője jelentette be, hogy Skócia hatalmas beruházási programot indít a szélenergia hasznosítására.

„Egy hatalmas lépést teszünk Skócia zöldfordulatának megvalósításában annak érdekében, hogy elérjük a zéró kibocsátási célunkat, és a befektetés előnyeit szerte az országban élvezhessék a közösségek”

– fogalmazott.

Fotó: Shutterstock

Szélenergia-hasznosítás tekintetében Skócia igen jó helyzetben van. A ScotWind néven most meghirdetett programnak pedig pont az a célja, hogy jelentősen megnövelje az e megújuló forrásból nyert energiát, elősegítve ezzel azt a célt is, hogy Skócia 2045-re karbonsemlegessé váljon.

Paul Wheelhouse, Skócia energiaügyi minisztere pedig arról beszélt, hogy a ScotWind nem pusztán a tengeri szélenergia szektorának nyújt segítséget, hanem egyúttal a kormányzat stratégiai válaszlépéseinek is része, amit a járvány miatti kihívásokra ad.

Neked ajánljuk
Így működnek az izlandi geotermikus erőművek 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam