2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne ártsunk a klímával a klímának! Itt a megújuló megoldás

Egyre forróbbak a nyarak, egyre többet fogyasztanak a légkondicionálók. De vajon mennyit fogyasztanak ezek az eszközök? És mit tehetünk annak érdekében, hogy a fogyasztásunkat, s vele együtt az ökológiai lábnyomunkat ne növeljük?

Az olasz Ca’ Foscari Egyetem tudósai kiszámolták, pontosan milyen méreteket is ölt a légkondicionálók használatából eredő fogyasztás. Az eddigi mérések csupán 11 százalékos eltérést becsültek a mesterségesen hűtött/fűtött és a berendezés nélküli lakások áramszámlái között. A valóság azonban ennél sokkal rosszabb számokat mutat. A klímaberendezések miatt ugyanis ez az érték elérheti a 42 százalékos különbséget a háztartások áramszámlája alapján.

Fotó: Shutterstock

Ördögi körforgás

A globális felmelegedés miatt egyre több légkondicionálót telepítünk, ezek azonban jelentősen növelik a károsanyag-kibocsátást. 

Éppen ezért érdemes törekednünk arra, hogy olyan berendezéseket válasszunk, amelyek zéró szivárgási értékkel és alacsony fokú ózonlebontó képességgel bíró gáztöltéssel rendelkeznek. Jelenleg az R32-es hűtőközeg – ami egy speciálisan tisztított fluorid – számít a legjobb megoldásnak.

Fotó: Shutterstock

MI A MEGNÖVEKEDETT FOGYASZTÁSRA A MEGOLDÁS? A NAPELEM!

A klímaberendezések működtetése akkor gazdaságos és környezetbarát, ha az üzemeltetésükhöz szükséges energiát megújuló energiaforrásból, például napelemes rendszerrel állítjuk elő.

A napelemek ugyanis úgy termelnek zöldenergiát, hogy közben nem bocsátanak a légkörbe üvegházhatást előidéző gázt.

Fotó: Shutterstock

A napelemes rendszerek ráadásul nemcsak a klímaberendezések üzemeltetéséhez szükséges energiát tudják megtermelni, hanem akár az egész háztartást is el tudják látni egész éven át. 

Neked ajánljuk
Drasztikusan csökkent az olaj- és gázfúró kutak száma Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam