2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne ártsunk a klímával a klímának! Itt a megújuló megoldás

Egyre forróbbak a nyarak, egyre többet fogyasztanak a légkondicionálók. De vajon mennyit fogyasztanak ezek az eszközök? És mit tehetünk annak érdekében, hogy a fogyasztásunkat, s vele együtt az ökológiai lábnyomunkat ne növeljük?

Az olasz Ca’ Foscari Egyetem tudósai kiszámolták, pontosan milyen méreteket is ölt a légkondicionálók használatából eredő fogyasztás. Az eddigi mérések csupán 11 százalékos eltérést becsültek a mesterségesen hűtött/fűtött és a berendezés nélküli lakások áramszámlái között. A valóság azonban ennél sokkal rosszabb számokat mutat. A klímaberendezések miatt ugyanis ez az érték elérheti a 42 százalékos különbséget a háztartások áramszámlája alapján.

Fotó: Shutterstock

Ördögi körforgás

A globális felmelegedés miatt egyre több légkondicionálót telepítünk, ezek azonban jelentősen növelik a károsanyag-kibocsátást. 

Éppen ezért érdemes törekednünk arra, hogy olyan berendezéseket válasszunk, amelyek zéró szivárgási értékkel és alacsony fokú ózonlebontó képességgel bíró gáztöltéssel rendelkeznek. Jelenleg az R32-es hűtőközeg – ami egy speciálisan tisztított fluorid – számít a legjobb megoldásnak.

Fotó: Shutterstock

MI A MEGNÖVEKEDETT FOGYASZTÁSRA A MEGOLDÁS? A NAPELEM!

A klímaberendezések működtetése akkor gazdaságos és környezetbarát, ha az üzemeltetésükhöz szükséges energiát megújuló energiaforrásból, például napelemes rendszerrel állítjuk elő.

A napelemek ugyanis úgy termelnek zöldenergiát, hogy közben nem bocsátanak a légkörbe üvegházhatást előidéző gázt.

Fotó: Shutterstock

A napelemes rendszerek ráadásul nemcsak a klímaberendezések üzemeltetéséhez szükséges energiát tudják megtermelni, hanem akár az egész háztartást is el tudják látni egész éven át. 

Neked ajánljuk
Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam