2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a napelemes rendszer öntisztításra és önhűtésre is képes

A malajziai Sunway Egyetem, a Maláj Egyetem, a Kínai Pekingi Egyetem és az indiai Shri Mata Vaishno Devi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan fotovoltaikus rendszert, amely önhűtésre és öntisztításra is képes. 

A rendszer alapját 250 wattos, 60 cellás polikristályos modul, illetve a panel hátoldalához csatlakoztatott hőgyűjtő jelenti, amely rézcsövekből épül fel, és a panel hátuljára kettős szerpentin alakban helyezték fel. A panelek hűtéséhez laurinsavat használnak.  

A tisztítási technológia egy mikrovezérlő programozható integrált áramkörén (IC) alapul, amely előre vagy hátra helyzetben forgó egyenáramú motort vezérel. Az öntisztító rendszer fő eleme a „seprőgép” – vagyis az a mikroszálas kendőt használó mozgó rendszer, mely a munkájához egy kis vízszivattyúval biztosítja a szükséges mosószeres folyadékot. Adarsh Kumar Pandey kutató a PV-Magazinnak beszélt arról, hogy

a rendszert nagyon könnyű összeállítani, és a normál háztetőkre is egyszerűen telepíthető.

Fotó: Shutterstock

A kutatók összehasonlították a fotovillamos rendszer teljesítményét a malajziai egyetemen található szokásos fotovillamos telepítéssel, és azt találták, hogy az átlagos környezeti hőmérsékleten az általuk megépített rendszer hőmérséklete 11,14 Celsius-fokkal alacsonyabb volt a standard PV-rendszer hőmérsékleténél.

Neked ajánljuk
Előfordulhat, hogy a tiszta energia piszkos forrásból származik Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam