2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyamatosan nő az áramfogyasztásunk

Az utóbbi tíz évben folyamatosan nő Magyarország áramfelhasználása, tavaly elérte a 45,7 terawattórát az előző évi 45,4 terawattóra után. Az emelkedés mögött a háztartási és ipari technológiák gyors terjedése, valamint a digitalizáció állhat. 

A magyar villamosenergia-rendszer 2019-es adatairól szóló jelentés szerint a hazai erőművekben megtermelt áram csaknem fele, 49,24 százaléka tavaly is atomenergiából származott. A második helyen állnak 27,11 százalékos részesedéssel a földgáz-, a harmadikon pedig 12 százalékkal a szén-lignit tüzelésű erőművek. Ez utóbbiak kivezetése a rendszerből jelentős részesedésük miatt csak lépcsőzetesen, korszerű és környezetbarát technológiával történő pótlással együtt történhet meg – idézte a Mavir közleményét a napi.hu. 

A megújuló energiák részaránya 12 százalék az erőműparkon belül.

Mint kiderült, a Mavir a napenergia-termelésben további számottevő növekedést vár az elmúlt tíz év gyorsuló üteme alapján.

Fotó: Shutterstock

A zömében időjárásfüggő megújuló bázison épült erőművi kapacitások értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a naperőművek 16, a szélerőművek 25 százalékos kihasználtsággal működtek 2019-ben.

A hagyományos erőművek körében a nukleáris blokkok kihasználtsága a legmagasabb,

az egyéb gáztüzelésű termelőké növekvő, míg a szén-lignit primerforrású termelők csökkenő tendenciát mutattak tavaly.

Fotó: Shutterstock

A hazai villamosenergia-rendszer csúcsterhelése is nőtt. Tavaly haladta meg először a téli csúcsterhelés a 7000 megawattot. A Mavir arra számít, hogy ez a trend a következő években folytatódni fog, az előrejelzések 2030-ra már 8000 megawattos csúcsokat mutatnak.

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam