2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs megállás: Bécs a fékenergiát is újrahasznosítja

Bécs ismét egy olyan projektbe kezdett, amellyel még inkább elkötelezheti magát a fenntarthatóság mellett. Az osztrák fővárosban ugyanis a metrószerelvények fékenergiáját az állomások kivilágítására használják. 

A metrók energiájának árammá alakítása klímavédelmi szempontból is előnyös, mert kevesebb szén-dioxid termelődik.

Az osztrák főváros a második energiaátalakító berendezést üzemelte be. A bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien 2018-ban elindította azt a tesztprojektet, amely a metrók fékenergiájának hasznosítását tűzte ki célul.

A megállóba érkező szerelvények fékezési energiáját már korábban is hasznosították az állomásról kifutó szerelvények indulásakor, viszont kárba veszett, ha nem volt a közelben induló vonat. Ezen változtatott sikeresen a tesztfázis alatt az U2 metróvonalon használt 20 kV-os energiaátalakító berendezés, amely

képes a fékezés alatt felszabaduló energiát eltárolni, és más berendezések számára árammá alakítani – liftek, mozgólépcsők, a szellőztetőrendszer és a világítás is működtethető ezen a módon.

Fotó: Shutterstock

Nemrég egy újabb átalakítót helyeztek üzembe, méghozzá a leghosszabb metróvonal, az U1 Altes Landgut állomásán. 2021-re egy harmadik átalakító egység beüzemelését is tervezik az U4-es vonalon.

A két energiaátalakító mintegy 3 gigawattórányi áramot termel évente, amely körülbelül 720 háztartás energiaellátására lenne elegendő, és 400 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolják meg vele.

Bécsben már a sínen közlekedő járművek harmadát működtetik újrahasznosított árammal. Az Ottakring állomáson felszerelt napelemek például a metróállomás áramszükségletének akár felét is képesek megtermelni.

A klímabarát megoldásoknak köszönhetően a Wiener Linien Bécs szén-dioxid-kibocsátásának csupán egy százalékáért felelős.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam