2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre csak csökken a fosszilis energia iránti igény

A fosszilis tüzelőanyagok iránti igény talán már soha nem lesz akkora, mint 2019-ben volt. A keresletcsökkenésre amúgy is számítani lehetett volna, azonban a COVID–19-válság több mint egy évtizeddel felgyorsíthatta ezt a folyamatot.

A koronavírus-válságnak jelentős hatása lehet a globális energiapiacokra is hosszú távon – állapítja meg a Boston Consulting Group (BCG) tanulmánya. Eszerint

lehet, hogy a fosszilis tüzelőanyagok iránti globális kereslet 2019-ben elérte a csúcspontját.

Fotó: Shutterstock

A BCG elemzése megállapította, hogy a jelenlegi válság nagy valószínűséggel jelentősen csökkenti a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet az elkövetkező évtizedben. Amennyiben a lassabb gazdasági fellendüléssel párhuzamosan legalább mérsékelten felgyorsul a megújuló energiákra való áttérés, akkor a kereslet már soha nem fog visszatérni a 2019-es szintre.

A BCG szerint a szén lesz az a fosszilis tüzelőanyag, amely legkevésbé fog magához térni. A földgáz iránti kereslet valószínűleg visszatér a növekedési pályájára, és az olaj iránti kereslet pedig valahol a másik kettő között lesz majd.

A gazdasági fellendülés forgatókönyvének függvényében az energetikai cégek haszonkulcsa és tőkepiaci helyzete nyomás alá kerülhet.

Neked ajánljuk
A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam