2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatékonyabban termeltek a napelemek a járvány alatt

A koronavírus-járvány tragédiái mellett voltak pozitív következmények is: a világszerte bevezetett korlátozások következtében sok helyen kitisztult a levegő, ez pedig a napelemekre is hatással volt.

A kényszerű karantén pozitívan hatott a levegőszennyezésre. Nagyvárosok felett tisztult meg a levegő, amit a műholdfelvételek is jól mutattak.

Fotó: La Prensa Latina

A légszennyezettségben igencsak érintett az indiai Delhi, és egy új, a napenergiával foglalkozó tanulmány megállapította, hogy

 a levegő szennyezettségének csökkenése lehetővé tette, hogy jelentősen több napfény juthasson a város napelemeire, növelve azok teljesítményét.

Fotó: Shutterstock

„Számítottunk rá, hogy látni fogunk némi különbséget, azonban meglepődtünk azon, mennyire egyértelmű a hatás” – mondta Ian Marius Peters, a Joule folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője. A vizsgálatok során kiderült, hogy Delhiben a napelemekre jutó napfény mennyisége március végén körülbelül nyolc százalékkal, áprilisban pedig hat százalékkal nőtt a korábbi évek hasonló időszakához képest.

A kutatók arra számítanak, hogy ugyanez vonatkozhat más, magas légszennyezettségű városokra is, mint például Vuhan, Kalkutta, Mumbai, London vagy Los Angeles.

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében 2030-ra az energiamix több mint ötöde származhat megújuló forrásokból Napelemek termelnek majd energiát a metróállomások tetején Bécsben Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam