2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyelország lenne a Balti-tenger legnagyobb szélerőmű-üzemeltetője

Európa északi-északnyugati partvidéke szép lassan körbeépül tengeri szélerőműparkokkal, és ha minden igaz, hamarosan Lengyelország is csatlakozik a szélenergia hasznosításához. 

A lengyel kormány érintett szakminiszterei és a lengyel szélenergia-ipar közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy az ország új energetikai fejlesztéseket indít tengeri szélerőműparkok építésére – írja a raketa.hu. 

Mint kiderült, az ominózus dokumentum hivatalosan egy „Szándéknyilatkozat Lengyelország tengeri szélenergiájának hasznosítására irányuló együttműködésről”.

A terv az, hogy Lengyelországnak 2030-ra 3,8 GW már működő szélparkja és további 10 GW elindított beruházása legyen a lengyel vizeken.

Fotó: Shutterstock

2050-re már 28 GW kiépített kapacitás működtetése a cél: ezzel a Balti-tengeren Lengyelország lenne a legnagyobb szélerőmű-üzemeltető.

A fejlesztések egyszerre szolgálják a lengyel klímavédelmi, CO2-emisszió-csökkentési célokat, és munkahelyeket is teremtenek, ami jót tesz majd a koronavírus-járvány miatt megtépázott gazdaságnak.

Neked ajánljuk
Sosem költött még a világ annyit az energiaátmenetre, mint tavaly Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet Nemet mondott a pazarlásra a lengyel Lidl Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam