2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája

A hidrogénnek is jelentős szerep juthat a klímaváltozás elleni harcban. Az Európai Bizottság a napokban mutatta be az ezzel kapcsolatos stratégiáját, amely szerint javasolják, hogy 2024-ig közel egymillió tonna megújuló hidrogént állítson elő az unió, és 2030-ra érje el a 10 millió tonnát.

„Világosan meg kell határoznunk, hogy mi tekinthető megújuló zöldhidrogénnek, és mi nem. Ez nagyon fontos, mivel arra kell összpontosítanunk, hogy a hidrogént valóban kulcsfontosságúnak tekintsük a szén-dioxid-mentesítés során, még a nagyon energiaigényes és intenzív iparágak, például az acélgyártás esetében is.

Nem lesz más alternatíva, mint a hidrogén, ha valóban zöldebbé akarunk válni.

Tehát meg kell vizsgálnunk, hogy mennyire zöld a hidrogén. Ehhez definícióra, világos előírásokra van szükségünk ”– idézte Claudia Gamont, a Renew Europe európai parlamenti képviselőjét az euronews.com. 

Fotó: Shutterstock

Mint kiderült, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket aggasztják a bizottság bizonyos döntései.

„Néhány olyan társaság, amelyet meghívtak ebbe a szövetségbe, a fosszilis tüzelőanyagok iparának a legnagyobb képviselői. Olyan társaságok, mint a Shell, vagy mint például a Snam. Ez a fosszilistüzelőanyag-ipar, nekik nem érdekük, hogy megújuló villamos energiából hidrogént állítsanak elő. Nekik az az érdekük, hogy Európát a fosszilis tüzelőanyagok mellett tartsák meg, és ugyan hidrogént fognak adni nekünk, de ez fosszilis tüzelőanyag lesz más néven” – mondta Tara Connolly, a Friends of the Earth Europe energiaaktivistája.

Forrás: Euronews/YouTube

A nagy kihívás az, hogyan lehet a hidrogénben rejlő lehetőségeket technológiai, pénzügyi, ipari és klímavédelmi valósággá átalakítani.

Neked ajánljuk
6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Itt a csúcsmodell kishaszonjármű a Peugeot-tól A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam