2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke

Magyarország érdeke az, hogy nemzetközi együttműködéssel megépüljenek az új blokkok a paksi telephelyen – fogalmazott Süli János, a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az M1 aktuális csatornának. 

Süli János kifejtette, hogy az épülő paksi blokkok teljesítményét a hagyományos erőművek évi 17 millió tonnányi szén-dioxid kibocsátásával tudnák csak kiváltani. Ennél még a teljes magyarországi közlekedés kibocsátása is jóval kevesebb, 12 millió tonnányi, az erdők reprodukciós képessége pedig éves szinten mindössze 6 millió tonna.

Mint fogalmazott: 

az atomerőmű nem ellensége a nap- és a szélenergiának, de nem szabad elfelejteni, hogy az utóbbiak függenek az időjárástól.

A tavaly decemberi 7105 megawattos energiafelhasználási csúcshoz például a naperőművek mindössze 9 megawatt teljesítménnyel tudtak hozzájárulni, miközben a teljes belföldi kapacitás 1200 megawatt. Állandó ellátást a szélerőművekre sem lehet alapozni, hiszen nagyon alacsony kihasználtsággal működnek – tette hozzá.

Fotó: paks2.hu

A többi között elmondta, hogy az atomenergiára nemcsak Magyarország számít, hiszen világszerte egyre inkább felismerték a jelentőségét, és a térség több állama is új erőművek építését tervezi.

A beruházásért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte, hogy a magyar előírások nemzetközi viszonylatban is rendkívül szigorúak, az új blokkok ennek megfelelően, illetve ezeket is meghaladva különleges biztonsági és védelmi rendszerekkel épülnek. „A 283 ezer oldalnyi engedélykérelem is igazolja, hogy az erőmű semmilyen körülmények között nem veszélyezteti a környezetét. A reaktort kettős kupolarendszer védi, a létesítmény akár egy repülőgép becsapódását, és jelentős erejű földrengéseket is elvisel” – hangsúlyozta.

A miniszter a Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy a projekthez  Oroszország megfelelő hitelt biztosított, amely bármikor kiváltható kedvezőbb kamatozású megoldással. Paks II. gazdasági életképességét az EU is megerősítette, hiszen a számításaik szerint az új blokkok élettartama alatt a profit el fogja érni a 7,35 százalékot.

Süli János azt is megerősítette, hogy az építkezés földmunkái 2021 elején kezdődhetnek el. 

Neked ajánljuk
A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli Még mindig nincs végső döntés az atomenergia sorsáról az EU-ban Mégis vizsgálatot jelentett be a fukusimai atomerőműnél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Az afganisztáni kivonulás után a klímavédelemre és a világjárványra fókuszálna Joe Biden
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam