2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7,5 millió kilowattóra energiát állít elő évente egy Balaton melletti naperőmű

Ha a 76-os úton keleti irányból közelítünk Balatonszentgyörgy felé, és a Balaton irányába pillantunk, akkor okkal hihetjük azt, hogy a településen nemrég egy tó létesült – azonban valójában egy óriási, huszonhétezer panelből álló napelempark okozza az érzékcsalódást. 

2018-ban az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. bérelte ki a Balatonberény önkormányzatához tartozó területet, ahova huszonhétezer szolárpanelt szerelt fel. A termelés tavaly májusban kezdődött el. 

„Jelenleg 7,4 megawattos erőmű névleges megawatt-peak teljesítménnyel 6,2 megawatt villamos energiát tud termelni. Balatonberény önkormányzata így rákerült Magyarország energetikai térképére. Jelentősége abban áll, hogy Magyarország klímapolitikájának és energiapolitikájának megfelelően zöldenergiát állítunk elő. Ez a MAVIR villamosenergia-hálózatára kerül, a keszthelyi alállomásra betáplálásra” – mondta Kiss Attila, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. energiatermelés, üzemeltetés és karbantartás divíziójának Közép- és Dél-magyarországi régióvezetője a TV Keszthelynek.

Fotó: Shutterstock

Mint kiderült,

a 13 hektáron elterülő naperőmű évente hét és fél millió kilowattóra energiát állít elő.

Ez az energiamennyiség körülbelül háromezer-ötszáz háztartás teljes ellátására elegendő. 

Neked ajánljuk
Előfordulhat, hogy a tiszta energia piszkos forrásból származik Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: marcaliportal.hu
Vissza
Hírfolyam