2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz a napelem által megtermelt felesleges árammal?

Mi történik a napelem által megtermelt, de fel nem használt árammal? Mikor fordulhat elő többlettermelés? Elszámolható a szolgáltatóval? Ha igen, akkor hogyan és milyen időközönként? Mutatjuk a válaszokat!

A napelemes rendszerek méretezésük során úgy kerülnek meghatározásra, hogy azok illeszkedjenek az adott ingatlan energiaszükségleteihez. A pályázati és hitelkonstrukciókból támogatott rendszerek esetében a hatóságok kiemelik: a szolárberendezések nem lehetnek jövedelemtermelő beruházások.

Többlettermelés általában akkor fordul elő, ha a telepített napelemes rendszer hosszú időn keresztül ideális körülmények között tud működni.

Fotó: Shutterstock

Az illetékes hálózati szolgáltatóval kötött szerződés alapján az elszámolás általában bizonyos időszakonként történik, így igen kis eséllyel fordul elő az az eset, hogy adott időszakban a napelemek által megtermelt áram felülmúlja a fogyasztást. Amennyiben viszont valós túltermelésről beszélhetünk, akkor van mód visszaigénylésre. Az éves elszámoló számlán a szolgáltatók által feltüntetésre szokott kerülni a napelemekkel visszatáplált energia mennyisége. Amikor ez a mennyiség meghaladja a felhasznált értéket, akkor szolgáltatótól visszaigényelhető a különbözet. Ám amíg a termelés és a fogyasztás kiegyenlítődik, addig a hálózati szolgáltató az energiadíjjal és a rendszerhasználati díjjal kalkulál a betermelt energia esetében is, úgy, mint az elfogyasztott energiánál. Vagyis ugyanazon az áron veszi, mint amennyiért adja azt. Amennyiben a betáplált energia a fogyasztást meghaladja, akkor a szolgáltató már csak a különbözetet fizeti ki rendszerhasználati díj nélkül, így csak az energiadíj kerül megtérítésre. Ennek megfelelően az áramszámla végén szereplő „Számlavégösszeg” pontban meghatározott kWh-különbözetet „számlázhatjuk ki” a szolgáltató felé.

A gyakorlatban a visszaigénylés úgy bonyolódik, hogy az adott területi szolgáltató honlapjáról letöltött kifizetési kérelemről szóló nyilatkozatot értelemszerűen kitöltve postai úton el kell juttatni a szolgáltató felé egy adóelőleg-nyilatkozattal együtt.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban Nem éri kár a háztartási naperőművet üzemeltetőket Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam