2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban is komoly sikereket ér el a napenergia

Világszerte erősödik a napenergia térnyerése. Hazánkban például a 2018-as és 2019-es éves villamosenergia-fogyasztási adatok szerint egyre nagyobb hányadot képviselnek a megújuló energiaforrások, amelyeken belül a napenergia képviseli a legjelentősebb részarányt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is a napelemes beruházások növekedtek a leglátványosabban – idézte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) a magyarhirlap.hu. A bruttó végső megújulóenergia-fogyasztás 2018-ban 99,97 PJ volt, így az összesített megújuló-részarány 2018-ban 12,49 százalékon állt. A megújuló energiaforrásokból származó energiafogyasztás legnagyobb része továbbra is a fűtés és hűtés területéről származott, tavalyelőtt 78,1 százalékos részaránnyal.

Mint kiderült, 2018-ban 3842 GWh villamosenergia-termelés valósult meg megújuló energiaforrások felhasználásával, amely közel 12 százalékos növekedést jelent az előző évi 3442 GWh-hoz képest. A napenergia-alapú villamosenergia-termelés esetében jelentős, 78 százalékos növekedés figyelhető meg.

Fotó: Shutterstock

Scherer Zsolt, a hivatal sajtófőnöke elmondta, hogy tavaly a bruttó villamosenergia-termelés mennyisége hat százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A 2019. évi primer belföldi felhasználás (1113 PJ) 2018-hoz képest gyakorlatilag nem változott, az egyes energiatermékek esetében azonban eltérő változások voltak.

Az elsődleges megújuló energiahordozók közül a napenergia felhasználása több mint kétszeresére növekedett, a bioüzemanyagok termelése pedig hat százalékkal nőtt.

A szilárdbiomassza-termelés és -felhasználás három, illetve négy százalékot tett ki.

A nukleáris és fosszilis alapú energiatermelés nőtt, a biogázalapú termelés csökkent, a napelemek által termelt villamos energia pedig az előbb említett kiugró mértékben növekedett. A fosszilis alapú villamosenergia-termelésen belül a szén- és széntermékalapú termelés 13,5 százalékkal csökkent, a földgázalapú termelés 18,5 százalékkal nőtt. 

A bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya 9,7 százalékra emelkedett.

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam