2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemekkel a klímaváltozás ellen

Árvizek, aszályok, természeti csapások – a globális felmelegedés kegyetlen következményeit a világ szinte minden táján érezzük. Ezért is fontos, hogy sok más mellett például a tiszta energiát termelő napelemeket is bevessük a klímaváltozás elleni harchoz.

Korunk nagy kihívásai közé tartozik az elsivatagosodás elleni küzdelem. A folyamat a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy a földfelszín homokos sivataggá válik, hanem a pontosabb megjelölés a talaj elsivárosodása, amely emlékeztet már sivatagi körülményekre, állapotokra. Leginkább úgy érthető meg ez a jelenség, ha azt mondjuk, hogy az adott földterület a természetes növényzet számára vagy a mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik. 

Mindez ott jelentkezik leginkább, ahol a párolgás mértéke meghaladja a lehulló csapadék mennyiségét.

Afrikában évente például nagyjából 100 ezer hektárral nő az elsivatagosodott területek nagysága. 

Fotó: Shutterstock

ÍGY TEHETÜNK AZ ELSIVATAGOSODÁS ELLEN

Az elsivatagosodást előidéző tényezők mindegyike ellen van hatékony megoldás. Az erdőirtásokra például megfelelő reakció, ha a fából készült termékek szükségletét fenntartható mértékűre csökkentjük, vagy a faalapú termékeket újrahasznosítjuk. Az erdősítés is megfelelő megoldást jelenthet. 

A globális éghajlatváltozás elleni küzdelemben pedig bárki részt tud venni azáltal, hogy energiaigényét csökkenti, vagy azt valamilyen karbonmentes előállítással önmaga számára tudja megtermelni. Ennek pedig az egyik legköltséghatékonyabb megoldása egy napelemes rendszer létrehozása.

A napelemek ugyanis környezetbarát módon teszik lehetővé a zöld energia előállítását.

Fotó: Shutterstock

Hazánkat nem veszélyezteti még ilyen mértékben a szárazság, de bizonyos területeken az aszály már felütötte a fejét. Egy napelemes rendszer kialakításával nemcsak a Magyarországon tapasztalt folyamatok megfékezésében tudunk szerepet vállalni, hanem globálisan is.

Neked ajánljuk
Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam