2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikerült! Az EU-ban már a megújulók termelik az energia jelentős részét

A 2010-es évek elején a fosszilis források súlya több mint kétszer akkora volt, mint a megújulóké. Most viszont elérkezett a várva várt történelmi fordulópont: a megújuló energiaforrások már nagyobb részét biztosítják az Európai Unió áramtermelésének, mint a szén, a földgáz és az olaj együtt.

Az EU 27 államában előállított elektromos áram 40 százalékát a szél-, a nap-, a víz- és a bioenergia (biomassza és biogáz) generálta az első fél évben, míg a fosszilis energiahordozók mindössze 34 százalékát az EMBER klímaügyi kutatóközpont jelentése szerint. A közösség villamosenergia-termelésének

22 százalékát már a nap- és szélenergia fedezte az idei év első felében.

A termelési mix átalakulásának hatására az uniós villamosenergia-szektor karbonemissziója csaknem negyedével, 23 százalékkal, vagyis mintegy 76 millió tonnával esett vissza az időszak során.

Fotó: Shutterstock

A 2010-es évtized elején a fosszilis források súlya még több mint kétszer akkora volt az árammixben, mint a megújulóké, vagyis meglehetősen gyors folyamatról van szó, azzal együtt, hogy 2014 és 2017 között a megújulók részaránya stagnált, a fosszilisek pedig ismét növelni tudták részarányukat – derül ki az EMBER jelentéséből.

A fosszilis tüzelők visszaszorulása elsősorban a szén szerepének gyors leértékelődésének köszönhető.  2016 óta az energiahordozó súlya a mixben 12 százalékra csökkent, miközben a szél- és napenergia szerepe 13 százalékról 21 százalékra nőtt.

2020 első felében a szénerőművi áramtermelés közel harmadával, 32 százalékkal zuhant az EU-ban éves összevetésben, a gázalapú termelés pedig 6 százalékkal csökkent a tavalyi év első hat hónapjához képest.

Neked ajánljuk
Így teljesítenek a negyed évszázados napelemek Így működnek az izlandi geotermikus erőművek Portugália júniusra véglegesítené az európai klímatörvényt A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam