2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bebizonyították, hogy a napelemek tisztább levegőn hatékonyabban termelnek

Az MIT tudósai bebizonyították, amit eddig is sejteni lehetett: a napelemek teljesítménye a tisztább égbolt hatására növekszik. A kutatást a koronavírus-járvány alatti mérésekkel igazolták. 

A Joule folyóiratban publikált kutatást Tonio Buonassisi gépészmérnök, Ian Marius Peters, valamint három másik szingapúri és német kutató végezte.  

A Helmholtzi Erlangen-Nürnberg Megújuló Energiaforrások Intézetében és a szingapúri Cleantech Solarnál zajlott kutatómunka lényege az volt, hogy a koronavírus-járvány által kiváltott drasztikus változások,és a világ egyik legszegényebb, legszennyezettebb metropolisza részletes légszennyezettségi adatainak kombinálása lehetővé tette az „előtte-utána” mért adatok alapos összevetését. Az utóbbi három év adatait saját fejlesztésű algoritmusokkal végigelemezve a kutatók arra jutottak, hogy

amikor március végén a karanténhelyzetet elrendelték, a szennyezettségi szint a felére esett vissza – ez március végén 8,3 százalékkal, áprilisban 5,9 százalékkal növelte a napelemes termelőegységek hatásfokát.

Fotó: Shutterstock

Ian Marius Peters szerint a talált eltérések nagysága nagyjából megegyezik a Houstonban és Torontóban lévő napelemek várt teljesítményváltozásával.

Tonio Buonassisi emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy bár első ránézésre a 8 százalékos termelésnövekedés nem tűnik soknak, de ha hozzátesszük, hogy itt a haszonkulcs eddig igen kicsi, akár mindössze 2 százalék körüli volt, most pedig 10 százalékra ugorhatott, a kapott eredmény máris sokkal kecsegtetőbb. 

Neked ajánljuk
Az osztrák főváros felpörgeti a napenergiás fejlesztéseket Bécs leszámol a földgázzal Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam