2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen jövő várhat az úszó napelemekre?

A hagyományos napelemek mellett egyre több figyelem irányul a modern szolármegoldásokra is. Ezek közé tartozik például a németországi Baden-Württembergben található, a Maiwald-tóra telepített úszó napelempark is, amely rendkívüli eredményeket ért el.

A térségben működő, sóderrel és egyéb építési alapanyagok kitermelésével foglalkozó Ossola által kialakított vízen lebegő napelemes rendszer jelenleg Németország legnagyobbja a maga területén.

A létesítmény 2300 napelemből áll, és beépített összteljesítménye 750 kW. Az eddigi üzemeltetési tapasztalatok rendkívül pozitívak. A tavalyi évre tervezett 800 MWh-s termelést az erőmű jelentősen felülmúlta, hisz az üzemeltető számításai szerint elérték a 860 MWh-s értéket. A sóderbányában a telepen használt nehézmunkagépek által felvett energia 75 százalékát a napenergia biztosította. Ez hozzájárult a bányaüzemeltetés költségeinek 10 százalékos csökkentéséhez is.

Fotó: Shutterstock

A cég képviselője a többi között arról beszélt, hogy a gazdasági eredményesség mellett a fenntarthatóság sem elhanyagolható. Mindezért

a cég további beruházásokat tervez a közeljövőben a napelemes technológiára alapozva. 

Az úszó napelemparkok világszinten, így Németországban is viszonylag új keletű befektetésnek minősülnek. A hagyományos, tetőkre telepített napelemekkel szemben nagy előnyük, hogy a napelemek alatt elhelyezkedő vízfelület hűti a paneleket, így azok nem melegednek túl, és hatékonyabban tudnak működni. Emiatt ennek a technológiai megoldásnak fontos szerepe lehet a jövőben. 

Neked ajánljuk
A Facebook is a tiszta energiát lájkolja Zöldül a Vodafone A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam