2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az USA energiaigényének negyedét megújuló energia biztosítja

Az  Egyesült Államokban több mint 40 éves mélypontra zuhant a szén az energiatermelést tekintve, miközben az amerikai áramigény negyedét már megújuló energiaforrások biztosítják. 2020 első 5 hónapjában ráadásul a biomassza, a geotermikus energia, a víz-, a nap- és a szélenergia lényegesen több áramot termeltek, mint a szén vagy az atomenergia.

Az Amerikai Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének (U.S. Energy Information Administration; EIA) jelentése szerint a május különösen jól teljesített, mert ekkor a megújuló energiaforrások a nettó villamosenergia-termelés több mint negyedét (25,3 százalék) adták a hálózatra – írja a napi.hu.

Az EIA rámutatott, hogy a nap- és a szélenergia folyamatos növekedése a tengerentúlon odáig jutott, hogy minden más energiaforrásnál gyorsabban terjed.

A 2020 január–május közti időszakban a napenergiával termelt áram mennyisége 23,1 százalékkal bővült (a 2019-es azonos időszakhoz képest), míg a szélé 11,5 százalékkal.

Fotó: Shutterstock

A két zöldenergiás forrásból generált áramtermelési adatok 14,2 százalékkal mutatnak többet az egy évvel ezelőtti szintnél; a növekedési spirált azonban ennél is látványosabban mutatja meg az, hogy az idei év első öt hónapjában a teljes amerikai villamosenergia-termelésnek már 12,6 százalékát biztosították e forrásokból.

A vízenergiával, a biomasszával és a geotermikus energiával együtt számolva az egy évvel korábbi 20,2 százalékról 22,3 százalékra sikerült növekedni.

„Két éve jelezzük előre, hogy 2020 lehet az az év, amikor a megújuló energiaforrások felülmúlják az atomenergiát vagy a szént ”– mondta a Renewable Energy Worldnek Ken Bossong, az EIA ügyvezető igazgatója. Hozzátéve: mostantól az sem elképzelhetetlen már, hogy a megújuló energiaforrások elkezdik ledolgozni a hátrányukat a földgázzal szemben is.

Neked ajánljuk
Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Az egekbe szökhet a károsanyag-kibocsátás, ha a járványt követően újraindul az élet Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam