2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben

Idén már több szénerőművet zártak be, mint amennyit beüzemeltek – derült ki a Global Energy Monitor legfrissebb jelentéséből. Kína továbbra is főként szénerőműveket használ, Indiában azonban, úgy tűnik, megállt a terjedésük. Ez azért fontos, mert ez a két ország adja a világ szénenergia-termelésének a felét. 

A The Guardian által szemlézett jelentés szerint  január és június közötti volt az első olyan időszak, melynek során több szénerőművet zártak be, mint ahányat beüzemeltek. Mint kiderült, a szénerőművekről főként Európában és az Amerikai Egyesült Államokban válnak le;

Ausztriában például idén áprilisban, Svédországban pedig májusban zárták be az utolsó szénerőművet. Ázsia-szerte azonban még mindig dominálnak ezek a fosszilis létesítmények. 

Fotó: Shutterstock

Az újonnan nyitott szénerőművek kétharmada, és a most épülők 90 százaléka is Kínában van, ám a koronavírus-járvány miatt 40 százalékkal kevesebbet indítottak be idén a tavalyi év azonos időszakához képest.

Christine Shearer, a Global Energy Monitor szénprogram-igazgatója szerint a csökkenés egyrészt a világjárvány okozta gazdasági sokknak, másrészt annak köszönhető, hogy az Európai Unióban is egyre inkább visszaszorul a szénenergia, és szigorodnak a szennyezésre irányuló szabályok. Persze, a tiszta energia már a világ nagy részén olcsóbb is, mint a fosszilisekből nyert, ez pedig befolyásolhatja a szennyező országok hosszú távú energiaterveit is.

Neked ajánljuk
Sikerült megegyezni: nem fektetnek többé külföldön szénerőművekbe a G7 tagjai Előfordulhat, hogy a tiszta energia piszkos forrásból származik Már 500 kilométert gyalogolt Kínában egy elefántcsorda (videókkal) Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam