2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulók fedezték a globális energiafelhasználás 10 százalékát

A szélből és a napenergiából származó energiatermelés az idei év első felében 14 százalékkal nőtt, szemben a 2019-es azonos időszakkal, míg a szénüzemek termelése 8,3 százalékkal esett vissza – derült ki az EMBER jelentéséből. 

A jelentésben a kutatók rávilágítottak arra, hogy sokkal nagyobb változások kellenek ahhoz, hogy  tartani lehessen a 2015-ös párizsi éghajlati megállapodásban kitűzött célokat.

A tudósok szerint az energiaszektor üvegházhatást okozó gázkibocsátásának óriási csökkentésére lenne szükség a következő évtizedben a globális felmelegedés korlátozása és az éghajlatváltozás legrosszabb következményeinek – például árvizek, aszályok és fajvesztések – megfékezése érdekében.

A vizsgált hat hónapban a villamosenergia-igény 3 százalékkal esett vissza,
főként a koronavírus miatti gazdasági korlátozások miatt – mutat rá a jelentés.

Fotó: Shutterstock

Globálisan a szénerőművek továbbra is a villamosenergia-termelés 33 százalékát állították elő az adott időszakban.

„Amennyiben fenn szeretnénk tartani az esélyét annak, hogy a felmelegedés 1,5 fok vagy az alatti szinten maradjon, úgy a következő évtizedben évi 13 százalékkal kellene csökkenteni a szénerőművi energiatermelést” – közölte Dave Jones, az EMBER vezető elemzője a jelentéshez fűzött nyilatkozatában.

Neked ajánljuk
Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam