2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánk brillírozott a napenergia-termelésben

A tavaszi pandémia idején érdekesen alakult az energiatermelés a kelet-közép-európai országok körében. Kiderült ugyanis, hogy napenergia-termelésben Magyarország teljesített a legjobban.

Hazánkban márciusban, áprilisban és májusban nőtt a villamosenergia-termelés az előző év azonos időszakához képest.

Mindez elsősorban a folyamatosan növekvő hazai napelemes kapacitásnak volt köszönhető. 

A tavaszi hónapokban az energiafogyasztás lecsökkent Magyarországon, csakúgy, mint a környező országokban. A járványhelyzet következtében fellépő keresletcsökkenés leginkább a légszennyező lignittüzelésű erőművek termelési kapacitását vetette vissza.

Fotó: Shutterstock

A behozott energia teljes hazai felhasználáson belüli részaránya a járványidőszakban rendkívüli mértékben csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Idén márciusban 35 százalékról 26 százalékra, áprilisban 28-ról 20-ra, májusban pedig 37-ről 25 százalékra esett vissza az importált energia mennyisége.

Régiós viszonylatban a villamosenergia-termelés áprilisban 15 százalékkal, májusban 11 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Magyarországon viszont emelkedett a termelés az előző évi adatokhoz képest.

A MEKH jelentése szerint június első három hetében is 2-3 százalékkal volt magasabb a hazai termelés, mint egy éve.

Neked ajánljuk
Uniós szinten 2030-ra 32 százalékos megújulóenergia-részarány a cél Napelemes rendszerrel fednék le a csatornáikat a spanyolok? Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam