2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Madáréleteket menthet a feketére festett szélturbinalapát

A szélturbinák által megölt madarak száma 72 százalékkal csökkent, amikor az egyik lapátot feketére festették – derült ki a Norvég Természetkutató Intézet (Norwegian Institute for Nature Research) kísérletéből. 

A tudósok a távoli Smola-szigeten figyelték meg, hogy a négy befestett szélturbina hány madarat ölt meg a nem változtatott szomszédos turbinákkal szemben. A festés előtt a turbinák hat olyan fehérfarkú rétisas életét követelték, amelyek 2,43 méternél hosszabb szárnyfesztávolsággal rendelkeztek, a festést követően azonban már egyet sem.

A Londoni Közgazdaságtudományi Főiskola 2014-ben készített tanulmányában úgy becsülték, hogy

az Egyesült Királyságban évente akár 106 000 madár halálát szélturbinák okozzák.

Fotó: Shutterstock

Azt is megállapították, hogy bár a festett szélturbináknál csökkent az elpusztult madarak száma, ez nem váltott ki emelkedést a szomszédos helyszínek eseteinek számában.

A kutatók ara következtettek, hogy a festett lapátok hatását a mozgás elmosódásnak (motion smear) nevezett jelenség váltja ki. Ez azt jelenti, hogy bár a madaraknak kivételesen éles a látása, a forgó lapátok láthatatlanok maradnak számukra – ezért is lenne érdemes feketére festeni a lapátokat. 

Neked ajánljuk
Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ Országos madárfotó-pályázat a tatai Vadlúd Sokadalom alkalmából Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam