2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ

Az Oxfordi Egyetem kutatói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a világ villamos energiát szolgáltató közművállalatai milyen energiaforrást preferálnak: fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodnak vagy nyitnak a megújulók felé? Kiderült, hogy tízből csupán egy cég alapoz megújulókra.

A Nature Energyben megjelent kutatáshoz több mint 3000 céget vizsgáltak meg a szakemberek, akik arra az eredményre jutottak, hogy

a közműszolgáltatók döntő többsége, az üvegházhatású gázkibocsátások csökkentésére irányuló nemzetközi erőfeszítések ellenére is változatlanul szennyező erőművekbe invesztál.

Fotó: Shutterstock

A legtöbb vállalat állami tulajdonban van, és az elmúlt években nem történt jelentős változás a portfóliójukban. A cégek csupán 10 százaléka növeli gyorsabban a megújulókra irányuló terjeszkedését, mint a kőolaj- és földgázerőművekre irányulókat. Ezek a zöldülő vállalatok többnyire európaiak.

A szennyező cégek 60 százaléka ráadásul továbbra is növeli a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását, és csak a 15 százalékuk építi le a földgáz- és szénkapacitását.

Galina Alova, a kutatás egyik résztvevője szerint óriási a szakadék aközött, hogy milyen lépésekre lenne szükség a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében, és hogy ténylegesen milyen változások történnek a közműszektorban.

Neked ajánljuk
Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal Szárazon úsznak az egészségügyi dolgozókért David Attenborough erőteljes üzenetben szólította meg a G7 vezetőit
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam