2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dániában is szélerőművet épít az Apple

Egyre több világhírű nagyvállalat fordít kiemelt figyelmet a klímaváltozás elleni harcra. Az Apple például 2030-ra már teljesen karbonsemlegessé válhat. Az ambiciózus cél eléréséhez tartozik az is, hogy Dániában a Viborgban lévő adatközpontjának áramellátását is megújuló energiával biztosítsa. 

Az Apple Európában is biztosítani kívánja az adatközpontjai száz százalékban zöld energiával való ellátását, szükség esetén saját zsebből fizetett infrastruktúra létrehozásával.

Dániai adatközpontjának áramellátását például kettő 200 méter magas szélerőmű segítségével kívánja segíteni, melyek állítólag a világ legnagyobb szélturbinái közé tartoznak majd.

Fotó: Shutterstock 

A várakozások szerint együtt évi 62 gigawattóra áramot termelnek majd, ennyi energia állítólag közel 20 ezer háztartás áramigényének kielégítését fedezné.

Az Esbjerg város tengerpartjára épülő turbinák teljesítménye persze fluktuál, túltermelés esetén a plusz áram bekerül a dán áramhálózatba.

A nemrég befejezett viborgi adatközpontot már jelenleg is száz százalékban zöld energia hajtja, az Apple jelentős támogatásával megvalósult, Thisted városában lévő napelempark látja el árammal – a létesítmény Skandinávia egyik legnagyobb napenergiás áramtermelője.

Neked ajánljuk
Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek Megújulók fedezték a globális energiafelhasználás 10 százalékát Törvénnyel kényszerítené ki az alkalmazkodást Dánia Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam