2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek

Néhány évvel ezelőtt még létfontosságúnak nevezték a földgázt a megújuló energiával működő gazdaságra való átállás szempontjából. A BloombergQuint beszámolója szerint azonban azóta megváltozott a befektetői és a politikai hangulat, így ma már ezt az energiahordozót a gazdagabb kormányok és a beruházók is igyekeznek elkerülni.

A BloombergQuint cikke Nick Stansburyt, a londoni Legal & General Investment Management Ltd. commodity termékek kutatási vezetőjét idézi, aki szerint a fáklyázás és a metánszivárgások jelentősen megrongálták a földgáz hírnevét szerte a világon.

„Sok befektető, többek között emiatt, inkább a párizsi egyezmény célkitűzéseihez igazodó projektekhez folyósít forrásokat. A gázipari vállalatok alábecsülték azt, hogy a közvélemény milyen gyorsan változik. A koronavírus lezárásainak persze nagy szerepe volt ebben a gyors változásban. Most a befektetők is inkább visszalépnek és újragondolják a befektetéseiket.”

A Fossil Free nemzetközi környezetvédelmi mozgalom jelentése szerint míg öt évvel ezelőtt 181 intézmény összesen 50 milliárd dollárral kötelezte el magát a fosszilis tüzelőanyagok eladása mellett, addigra idén már mintegy 1200 intézmény összesen 14 billió dollár értékben tervezi azok eladását.

Azonban míg a gazdag világok aktivistái és befektetői sikeresen használják a szénellenes szlogeneket a gáz ellen is, addig teljesen más a helyzet a fejlődő világokban.

A feltörekvő gazdaságok és az urbanizáció egyaránt növelik mind a szén, mind a földgáz iránti keresletet. A legnagyobb energetikai vállalatok pedig, ahogy új piacok nyílnak meg, milliárdokat költenek gázkutatásra és infrastruktúrára. Daine Loh, a Fitch Solutions elemzője Vietnamot és Brazíliát említi példaként azon szegényebb országok közül, ahol épp a szén helyett a gáz használatára történő átállást tervezik.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a következő öt évben Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten növekszik majd a kereslet, miközben Európában, Eurázsiában és Észak-Amerikában egyaránt stabil marad.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Egy cégalapításra vár az Északi Áramlat 2 Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: nrgreport.hu
Vissza
Hírfolyam