2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fa az új szén?

Radikálisan új standard bevezetésére sürgetik az európai tudományos akadémiák az EU törvényhozóit az erőművi biomassza-felhasználáshoz kapcsolódó üvegházgáz-kibocsátás megfelelő elszámolása és nyilvántartása érdekében.

A tudósok szerint az EU emissziókereskedelmi rendszere (ETS) jelenleg gyakorlatilag zöld utat ad az erdei biomassza kihasználásának, annak masszív éghajlati hatásai ellenére. A kérdést az Európai Bizottság is vizsgálja, és 2021-re az erdei biomassza energiatermelési célú felhasználására vonatkozó új fenntarthatósági kritériumokat ígér.

Az Európában használt biomassza nagy része minden, csak nem karbonsemleges 

– fogalmaz az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) környezetvédelmi programigazgatója, Michael Norton professzor. A meglehetősen erős hangvételű nyilatkozat szerint az ETS szén-dioxid-elszámolási szabálya korrigálásának esetleges elmulasztása tudományos szempontból képmutatásként lenne értelmezhető az EU részéről. 

Az ETS-rendszer ma nullának tekinti a biomassza-erőművek szén-dioxid-kibocsátását azt feltételezve, hogy az égetésből származó emissziót a faültetések kompenzálják. Az EASAC szerint azonban ez a szabályozás nem tükrözi megfelelően a biomassza-erőművek klímaváltozásra gyakorolt hatásait. Sőt, tudományos vizsgálatokra hivatkozva azt állítják, hogy még a szén, vagyis a legszennyezőbb fosszilis energiahordozó erőművekben biomasszával való helyettesítése is gyakran nem csökkenti, hanem növeli a kibocsátást, amennyiben az egész életciklust megfelelően számolják el.

Ezért a szerzők új kritériumrendszer bevezetése mellett érvelnek, amelynek azon a szemponton kell alapulnia, hogy a fáknak vagy energiaültetvényeknek mennyi időbe telik a teljes biomassza-ellátási lánc kibocsátásának megfelelő mennyiségű szén-dioxidot megkötni. A tudósok szerint a döntéshozóknak elfogadható hosszúságú, úgynevezett karbonmegtérülési időszakot kellene meghatározniuk, amely összhangban áll a párizsi klímaegyezmény nemzetközi konszenzuson alapuló célkitűzéseivel.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Már termel a MET kabai napelemparkja Tartaléklángon Európa gáz- és áramfogyasztása Biogáz lett a lejárt sörből A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam