2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-ra teljesen kizöldül a Google

A Google eddig is rengeteg módon törekedett a lehető legkörnyezetbarátabb működésre, ám 2030-ra a tervek szerint teljesen tiszta, karbonmentes energiafelhasználásra fognak átállni. A cél eléréséhez számtalan korszerűsítő beruházásra lesz szükség, de a techóriás elkötelezett a megvalósítás irányába.

A Google, versenytársai közül elsőként, már 2007-ben elérte a relatív karbonsemlegességet, ám a környezetvédelem jegyében ismét nagy bejelentést tett:

2030-ra teljes energiafelhasználását karbonmentes forrásokra állítja át. 

Az első eredmény – a karbonlábnyom megszüntetése – alapvetően pénzkérdés volt, a cég saját kibocsátását karbonkreditek vásárlásával, illetve energiahatékonysági projektek, kezdeményezések támogatásával ellentételezte.

Fotó: Wikimedia Commons

A teljes működés karbonmentes forrásokra történő átállítása azonban sokkal összetettebb kérdés, hiszen kiterjed a cég irodáira, kampuszaira, adatközpontjaira, és mindazon létesítményekre, amelyek a Google termékeinek és szolgáltatásainak (Gmail, Search, YouTube, Maps) előállításában részt vesznek, vagyis nem valósítható meg pusztán karbonkreditek vásárlásával. Hatalmas beruházásokra lesz szükség ahhoz, hogy a technológiai óriás a működésének minden elemét tiszta energiából fedezze.

A Google a bejelentés alapján készen áll a feladatra: terveik szerint az Egyesült Államok mindazon régióiban, ahol tiszta energiára van szüksége, karbonmentes erőművek létesítéséhez fog hozzájárulni, melyek össztermelése 2030-ra eléri az 5 gigawattot, ezáltal megvalósítva az ambiciózus környezetvédelmi célkitűzést.

Neked ajánljuk
Norvégia beszáll az energetikai átmenetbe, de nem engedi el az olajat Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Egy lagúna, ahol az embereknek és a tengerlakóknak is gyöngyéletük van Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam