2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-ra teljesen kizöldül a Google

A Google eddig is rengeteg módon törekedett a lehető legkörnyezetbarátabb működésre, ám 2030-ra a tervek szerint teljesen tiszta, karbonmentes energiafelhasználásra fognak átállni. A cél eléréséhez számtalan korszerűsítő beruházásra lesz szükség, de a techóriás elkötelezett a megvalósítás irányába.

A Google, versenytársai közül elsőként, már 2007-ben elérte a relatív karbonsemlegességet, ám a környezetvédelem jegyében ismét nagy bejelentést tett:

2030-ra teljes energiafelhasználását karbonmentes forrásokra állítja át. 

Az első eredmény – a karbonlábnyom megszüntetése – alapvetően pénzkérdés volt, a cég saját kibocsátását karbonkreditek vásárlásával, illetve energiahatékonysági projektek, kezdeményezések támogatásával ellentételezte.

Fotó: Wikimedia Commons

A teljes működés karbonmentes forrásokra történő átállítása azonban sokkal összetettebb kérdés, hiszen kiterjed a cég irodáira, kampuszaira, adatközpontjaira, és mindazon létesítményekre, amelyek a Google termékeinek és szolgáltatásainak (Gmail, Search, YouTube, Maps) előállításában részt vesznek, vagyis nem valósítható meg pusztán karbonkreditek vásárlásával. Hatalmas beruházásokra lesz szükség ahhoz, hogy a technológiai óriás a működésének minden elemét tiszta energiából fedezze.

A Google a bejelentés alapján készen áll a feladatra: terveik szerint az Egyesült Államok mindazon régióiban, ahol tiszta energiára van szüksége, karbonmentes erőművek létesítéséhez fog hozzájárulni, melyek össztermelése 2030-ra eléri az 5 gigawattot, ezáltal megvalósítva az ambiciózus környezetvédelmi célkitűzést.

Neked ajánljuk
Idén Belgiumba került az Európai Zöld Városok díja Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem Különleges városi cirkáló a Renault-tól Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam