2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2030-ra teljesen kizöldül a Google

A Google eddig is rengeteg módon törekedett a lehető legkörnyezetbarátabb működésre, ám 2030-ra a tervek szerint teljesen tiszta, karbonmentes energiafelhasználásra fognak átállni. A cél eléréséhez számtalan korszerűsítő beruházásra lesz szükség, de a techóriás elkötelezett a megvalósítás irányába.

A Google, versenytársai közül elsőként, már 2007-ben elérte a relatív karbonsemlegességet, ám a környezetvédelem jegyében ismét nagy bejelentést tett:

2030-ra teljes energiafelhasználását karbonmentes forrásokra állítja át. 

Az első eredmény – a karbonlábnyom megszüntetése – alapvetően pénzkérdés volt, a cég saját kibocsátását karbonkreditek vásárlásával, illetve energiahatékonysági projektek, kezdeményezések támogatásával ellentételezte.

Fotó: Wikimedia Commons

A teljes működés karbonmentes forrásokra történő átállítása azonban sokkal összetettebb kérdés, hiszen kiterjed a cég irodáira, kampuszaira, adatközpontjaira, és mindazon létesítményekre, amelyek a Google termékeinek és szolgáltatásainak (Gmail, Search, YouTube, Maps) előállításában részt vesznek, vagyis nem valósítható meg pusztán karbonkreditek vásárlásával. Hatalmas beruházásokra lesz szükség ahhoz, hogy a technológiai óriás a működésének minden elemét tiszta energiából fedezze.

A Google a bejelentés alapján készen áll a feladatra: terveik szerint az Egyesült Államok mindazon régióiban, ahol tiszta energiára van szüksége, karbonmentes erőművek létesítéséhez fog hozzájárulni, melyek össztermelése 2030-ra eléri az 5 gigawattot, ezáltal megvalósítva az ambiciózus környezetvédelmi célkitűzést.

Neked ajánljuk
Bécs leszámol a földgázzal Országos naperőműboom várható MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam