2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fordulat az olajcégek történetében

A világ egyik legnagyobb olajmultija, a BP gyökeresen megváltoztatta várakozásait az olajkitermelés jövőjét illetően. A vállalat elemzői úgy vélik, hogy a koronavírus-válság felgyorsítja a világ energiaiparának átállását a fosszilis energiahordozókról az alternatív forrásokra.

A cég legfrissebb stratégiai tanulmánya óvakodik attól, hogy előrejelzéseket adjon, ehelyett lehetséges forgatókönyvekről beszél, de ezekből kapásból hármat készítettek a szakértői. A három várakozásban az a közös, hogy

arra számítanak: a következő 30 évben fokozatosan csökkenni fog a kőolaj iránti kereslet.

Az első, a „business as usual” forgatókönyv abból indul ki, hogy a kormányzati energiapolitikák, a technológia fejlődése és a társadalmak érzékenysége ugyanúgy fog alakulni, mint az elmúlt években, azaz a kormányok nem gyorsítják fel a kőolaj kiszorítását a fogyasztásból, mert a választók nem igénylik ezt. Ennek az eredménye az lesz, hogy az olajkereslet helyreáll a koronavírus-válság után, és a kitermelés a 2020-as évek elején érheti el a csúcsát.

A két további forgatókönyv azzal számol, hogy agresszívebb intézkedéseket hoznak a klímaváltozás megelőzése érdekében, így az olajkereslet nem fog teljesen helyreállni a koronavírus-válság után. Ez azt jelenti, hogy elképzelhető, hogy a – szintén már szegényesnek számító – 2019-es napi 100 millió hordós fogyasztás volt a csúcs, és innentől kezdődik a lejtmenet. 

„Az, hogy az olajfelhasználás eléri a csúcsát, még nem jelenti azt, vége az olajkorszaknak. A fekete arany nem adja meg magát könnyen, a felhasználás visszaszorulása évtizedeken át tartó, lassú folyamat lesz” – mondta a Financial Times-nak Bernard Looney, a BP frissen kinevezett vezérigazgatója. Ugyanakkor a kilátások megváltozása az olaj jövőjével kapcsolatban átformálja a befektetői várakozásokat. 

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A megújulók most vezetnek, de az atom is reneszánszát éli Újabb és újabb olajfinomítók épülnek Tartsd távol a sütőolajat a csatornától! A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam