2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napelemek hőségben és fagyban is termelik a tiszta energiát

A szakemberek is meglepődtek azon, hogy a szélsőséges időjárási körülmények ellenére is 3,8 százalékkal jobban teljesítenek a napelemek Kazahsztánban, mint ahogy azt a szimulációk során előre megjósolták. 

Kazahsztánban a napos órák száma évente 2200-3000 közötti, ami óriási lehetőséget jelent a napelemes fejlesztésekhez. Az 50 MW-os, a kazahsztáni türkmén régióban, Chulakkurganban elhelyezett napelemerőmű, amelyhez a hátteret a Risen Energy nevű befektető adta, különlegesnek számít a Kazahsztánban jelenleg található 37 napelemes erőmű között.

Ezen a helyen süvít a szél, nehéz homok borít minden, és szélsőséges az éghajlat.

A meteorológiai megfigyelőállomás adatai azt mutatják, hogy a legalacsonyabb rekordhőmérséklet -27 °C volt, míg a legmagasabb 42 °C. Mindazonáltal az erőműben júliusban mért tényleges teljesítmény aránya (PR) 80,39 százalék volt, amely 3,8 százalékkal haladta meg a becsült értéket. Figyelembe véve, hogy milyen szélsőséges körülmények között termelte meg az energiahozamot, az jelentősen meghaladta a hozam és a megtérülés (Return On Investment, ROI) esetében elvárt értékeket.

Fotó: Huawei

A Huawei inverter maximum teljesítménypont-nyomkövető (MPPT) jellemzője segíthet a poros vagy felhős időjárás esetén a napelemeknél jelentkező „string mismatch” hatásának minimálisra csökkentésében. A 3,5 MW-os napelemsorozat 170 MPPT útvonalat támogat annak biztosítása érdekében, hogy mindegyik napelem sztring optimális üzemben működjön, ami magasabb energiahozamokat eredményez. A Huawei SUN2000 sorozatának sztring inverterei is képesek szélesebb hőmérsékleti tartományban üzemelni, ami előnyös mind a szélsőségesen meleg, mind a szélsőségesen hideg környezetben, amilyen Kazahsztán.

Képesek megbízhatóan működni a -40 °C és a 60 °C közötti hőmérsékleti tartományban, a rendelkezésre állás aránya meghaladja a 99,996 százalékot. A szélsőségesen meleg vagy hideg feltételek rendszerint komoly kihívások elé állítják a rendszerek alkotórészeit. A Huawei rendkívül szigorú kiválasztási normákat és szabadalmaztatott hőszórásos technológiákat alkalmaz, hogy biztosítani tudja valamennyi részegység megbízhatóságát, még nehezített vagy zord körülmények között is.

Neked ajánljuk
Az önerős napelemes beruházásoknál kicsit tovább marad a szaldó elszámolás Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra A nap bármely szakaszában felhasználható zöldenergia? – Itt a megoldás Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam