2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia

Magyarország élen jár a környezetvédelemben is, a világ 21 országa között van, amely úgy tudta növelni gazdasági teljesítményét, hogy közben csökkentette szén-dioxid-kibocsátását – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft. szerződésátadási ünnepségén, ahol egy innovatív napenergiás technológiát is bemutattak. 

Szijjártó Péter kifejtette:

a Green Plan Energy Kft. a teljes magyar napenergia-szektor jövőbeli versenyképessége szempontjából meghatározó technológiai fejlesztést hajt végre.

A vállalat 593 millió forintos beruházásához 282 millió forintos támogatást biztosít a kormány, ezzel 89 munkahelyet védenek meg – jelezte.

Fotó: MTI/Vajda János

Magyarország célja, hogy 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, ezt nukleáris energiával és napenergiával lehet elérni. A napenergia-termelésben szükség van olyan új technológiákra, amelyekkel versenyképessé tehető a szektor – emelte ki Szijjártó Péter.

Mint mondta, a Green Plan Energy olyan gépsorokat szerez be, amelyek forgó tartószerkezetekkel látják el a földre telepíthető napelemeket, így a napenergiát felhasználó táblák úgy tudnak forogni a napsütéses órákban, hogy a lehető legjobb energiatermelési teljesítményt tudják leadni. A vállalat által behozott innováció 20 százalékkal növeli a napenergiacellák energiatermelését – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezeket az eszközöket korábban külföldről kellett beszerezni.

Úgy fogalmazott, olyan terméket gyártanak majd Kazincbarcikán, amelyek iránt nemcsak a magyar, hanem a globális energiagazdaságban is nagy igény lesz.

Neked ajánljuk
Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül Mennyire tiszta valójában a napenergia? Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam