2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzemel a csurgói napelempark

Átadták a Csurgón épült, mintegy másfél megawatt teljesítményű napelemparkot, amely egy mezőgazdasági művelésre alkalmatlan, rekultivált hulladéklerakó helyén termeli a tiszta energiát. 

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára a létesítmény átadásán elmondta:

a napelempark több mint félezer háztartás villamosenergia-ellátását képes fedezni, hozzájárul Magyarország klíma- és természetvédelmi céljainak eléréséhez.

A környezet, a teremtett világ védelme nem divatos szlogen, hanem valódi küldetés, amelynek teljesítéséhez rengeteg odafigyelésre és munkára van szükség – szögezte le az államtitkár.

Fotó: MTI/Varga György

„Tiszta Magyarországot szeretnénk, azt, hogy a környezetet a lehető legjobb állapotában megőrizzük az utánunk következő nemzedékeknek, a kormány ezért alkotta meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amely szakterületenként jelöl meg konkrét rövid, közép- és hosszú távú célokat, eredményeket” –  mondta az államtitkár.

Schanda Tamás a többi között felhívta a figyelmet arra, hogy az ezredforduló óta Magyarország mellett csak 20 másik ország volt képes gazdasági növekedésre a szén-dioxid-kibocsátás egyidejű csökkentésével.

Hangsúlyozta, hogy a kiváló klímateljesítmény igazolja, hogy a környezetvédelem, a gazdasági fejlődés és az energiabiztonság céljai egymással összeegyeztethetők, egymást erősíthetik.

A kormány elkötelezett abban, hogy a karbonmentes villamosenergia-termelés részaránya 2030-ig 90 százalékra emelkedjen Magyarországon, e vállalás a nukleáris kapacitások szinten tartásával, a megújuló villamosenergia-termelés ösztönzésével, valamint átfogó közlekedészöldítési programmal teljesíthető – fejtette ki az államtitkár.

Füstös János, a somogyi város polgármestere azt mondta: az Astrasun cégcsoport fejlesztése példa arra, hogy az ilyen típusú létesítmények nemcsak a fővárosban vagy az ország más gazdasági centrumaiban, hanem azoktól távol is sikerrel megvalósíthatók és működtethetők.

Keresztes Attila, az Astrasun cégcsoport igazgatója közölte: a csurgói napelempark különlegessége, hogy a napelemek telepítéséhez egy új technológiát kellett kidolgozni, a dőlésszögük állítható az optimális termelés érdekében. A három hektáros terület karbantartásához három tucat birkát „alkalmaznak”, az állatok egyúttal javítják a talaj termékenységét. A cégcsoport 8-10 éven belül várja saját erőből megvalósított projektjének megtérülését. 

Neked ajánljuk
Hundertwasser szellemiségéhez igazodó Power-to-Heat létesítmény épül Bécsben Új szabályok Berlinben: kötelező lesz napelemet telepíteni Legyen egy dollár egy kiló tiszta hidrogén – tűzte ki a célt az USA energetikai minisztériuma Nem várt problémát okoztak a tasmán ördögök Ausztráliában Hogyan vigyázzunk a balatoni nyaralás közben a biciklinkre?
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam